Dostupni linkovi

U Hvatskoj počela kampanja za referendum o ulasku u EU



U Hrvatskoj je danas službeno počela kampanja pred referendum o ulasku Hrvatske u Evropskoj uniji.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić je pozvala građane da 22. januara na biralištima podrže ulazak u Uniju.

"Na referendumu se odlučuje da li Hrvatska i politički pripada Evropi, kao što joj je geografski, istorijski i kulturno uvek pripadala", istakla je Pusić predstavljajući na konferenciji za novinare referendumsku kampanju.

Ona je upozorila da u javnosti postoji stav da je potpisivanjem pristupnog ugovora 9. decembra prošle godine, završena faza puta Hrvatske prema članstvu u EU.

"Izuzetno je važno poslati poruku svima da će biti onako kako građani odluče na referendumu. Ako kažu 'Da', Hrvatska je članica EU, a ako kažu 'Ne' cela stvar se zaustavlja", ukazala je šefica diplomatije.

Ministarka je istakla da, s obzirom na pozitivan trend javnog mnjenja, ne veruje da će građani na referendumu odbiti ulazak u Uniju.

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, oko 60 odsto građana glasalo bi za ulazak u EU, a 33 odsto bi bilo protiv.

Osam odsto ne zna kako bi glasalo, pokazuje istraživanje koje za za Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova obavila agencija Ipsos puls.

To istraživanje pokazuje i da bi na referendum izašlo oko 80 odsto građana s pravom glasa.
XS
SM
MD
LG