Dostupni linkovi

Turska: Odšteta bez izvinjenja za Kurde



Ankara će isplatiti odštetu porodicama 35 kurdskih civila koji su nedavno greškom ubijeni u vazdušnom napadu u pograničnom području između Turske i Iraka, ali se neće zvanično izviniti porodicama stradalih.

"Odšteta će biti isplaćena za nekoliko dana", izjavio je zamenik turskog premijera Bulent Arinč u televizijskom obraćanju posle sednice vlade“.

On je dodao da kurdski seljaci nisu namerno ubijeni i da je istraga u toku.
Turski premijer Tajip Erdogan izrazio je dan posle napada žaljenje zbog incidenta u kome je armija 29. decembra greškom pobila kurdske švercere robe u pograničniom području prema Iraku.

On je objasnio da kurdski separatisti koriste iste puteve prikom prenošenja oružaja i pripremanja napada i dodao da "država ne bombarduje namerno svoje gradjane".

Pripadnici separatističke Radničke partije Kurdistana, koji vode oružanu borbu za autonomiju svoga naroda, imaju baze u severnom Iraku odakle povremeno prelaze granicu i napadaju odredjene ciljeve u Turskoj.

U borbama koje traju od 1984. godine stradalo je više od 40.000 ljudi: pripadnika snaga bezbednosti, kurdskih pobunjenika, a najviše civila.
XS
SM
MD
LG