Dostupni linkovi

Drašković: Teško do kandidature bez promene politike



Lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković izjavio je da će Srbija teško doći do statusa kandidata za EU "organizovanom kampanjom" protiv EU i "parolama" da ne želi da menja kosovsku politiku, koju je nazvao "gubitničkom i
pogrešnom".

"Čak i ako dobijemo (status kandidata) bio bi to neki znak milostinje od strane EU, a to nam ništa ne znači bez korenitog preokreta državne politike", rekao je Drašković u intervjuu agenciji Beta.

Drašković je rekao da Srbija treba da odustane od "vezivanja" za rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i da treba da se pozove na nestatusni deo Ahtisarijevog plana kao najbolju i "jedino realnu" mogućnost.

Upitan šta bi bila alternativa prihvatanju nestatusnog dela Ahtisarijevog plana, Drašković je rekao da bi Srbija bila "odbačena od Evrope, sa mogućnošću da za desetak godina i u NATO i u EU bude Kosovo, a da Srbija i dalje bude privezana za jednu mrtvu normu u svome Ustavu i jednu mrtvu rezoluciju Saveta bezbednosti UN".

Drašković je dodao da "nije patriotizam podsticati mržnju Srba na Kosovu i Metohiji protiv albanske većine na Kosovu i Metohiji", kao i da je politika prijateljstva između Beograda i Prištine, politika ekonomske, kulturne, trgovinske i svake druge saradnje "zapravo najbolja zaštita srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

Na pitanje o padu evroentuzijazma u Srbiji, Drašković je ocenio da je to posledica "državne propagande i kampanje" koja je usledila posle 9. decembra i odluke lidera EU da za mart odlože davanje kandidature Srbiji.
XS
SM
MD
LG