Dostupni linkovi

Dom naroda Parlamenta BiH odobrio budžet


Dom naroda odobrio budžeta

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odobrio je u subotu Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu, na nivou ostvarenja u tekućoj 2011.godini.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zaduženo je da u roku od sedam dana formalno sačini akt – Zakon o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011., kojeg će nakon dostavljanja, Kolegij Predstavničkog doma uputiti na objavljivanje u Službeni glasnik Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH obavezano je da usvoji Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH za prva tri mjeseca 2012. godine.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je dva zaključka. Prvim zaključkom ocjenjuje da u zaključcima dostavljenim od strane Predstavničkog doma ima elemenata koji ne odgovaraju utvrđenim procedurama vezanim za usvajanje Budžeta.

U drugom zaključku se kaže da "uzimajući u obzir da se tako sačinjenim zaključcima nije namjeravalo raditi protiv Ustava BiH, već je cilj bio otkloniti nejasnoće vezane za realizaciju političkog dogovora kojim se stabilizuju prilike u BiH".

!Dom naroda prihvata predložene zaključke Predstavničkog doma, ali i preporučuje svim nosiocima obaveza označenim u tim zaključcima da daljim koracima stvore uslove za rad po pravilima koja se odnose na ova pitanja", saopšteno je iz Parlamenta BiH.
XS
SM
MD
LG