Dostupni linkovi

Tri opštine na severu Kosova zakazale referendum



Odbornici skupština opština (SO) Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok odlučili su danas da se 14. i 15. februara održi referendum na kojem će se njihovi građani izjasniti da li žele kosovske institucije ili ne.

"Referendumom ćemo pokazati da narod koji živi na severu Kosova, ne želi da bude deo kosovskih institucija. Ne nameravamo da prejudiciramo status i da se izdvajamo, već da delu međunarodne zajednice i Albancima 'izbijemo' izgovor da Srbi sa severa žele albanske institucije i da se integrišu, ali da su protiv toga samo predsednici Opština", rekao je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Načelnik Kosovskomitrovačkog Okruga Radenko Nedeljković je rekao da je ideja o referendumu nastala kada se shvatilo da se cilj ne može ostvariti samo barikadama.

Dogovori postignuti u Briselu između pregovarača Srbije i Kosova su štetni i otežali su život na Kosovu, ocenio je Nedeljković.

U obrazloženju Inicijative za raspisivanje referenduma odbornika SO Zvečan navedeno je da, pored opredeljenja građana i opština da se rešenje nađe kroz politički proces i u skladu sa Rezolucijom 1244, i dalje traje pritisak na sever Kosova i Srbiju, a nisu otklonjene ni "pretnje za nasilnu promenu realne situacije na terenu".
XS
SM
MD
LG