Dostupni linkovi

Kontroverzni crnogorski ministar ide za ambasadora u Tiranu


Ferhat Dinoša
Ferhat Dinoša
Imenovanje Ferhata Dinoše, dosadašnjeg ministra za ljudska i manjinska prava, za ambasadora u Tirani podržano je, iako je dio članova skupštinskog Odbora za međunarodne odnose bio protiv toga.

Predsjednik Odbora Miodrag Vuković je nakon sjednice ocijenio da su izneseni partijski stavovi.

"Iznosili su se različiti stavovi, bilo je suprotstavljenih mišljenja, ništa incidentno i ništa neočekivano, imajući u vidu da ne možemo tako lako da se oslobodimo, čak i u nekim situacijama koje to i ne podrazumijevaju – vlastitih, političkih i partikularnih stavova. I oni koji su bili uzdržani čestitali su gospodinu Dinoši na povjerenju koje je dobio od strane države Crne Gore", rekao je Vuković.

Slaven Radunović iz Nove srpske emokratije je bio protiv jer je od budućeg ambasadora Ferhata Dinoše čuo da neće imati jednak odnos prema svim građanima Albanije koji su porijeklom iz Crne Gore.

"Ja sam bio protiv isključivo iz razloga što sam iz izlaganja bivšeg ministra, a budućeg ambasadora u Tirani, saznao da će da ima različit odnos prema udruženju građana koji su porijeklom iz Crne Gore, a koji se nacionalno iskazuju kao Crnogorci, od onoga gdje se iskazuju i kao Srbi i kao Crnogorci. Takođe i zbog toga što će i u Albaniji kao crnogorski ambasador baštiniti one iste vrijednosti koje je baštinio u Crnoj Gori, a sa kojima nijesmo bili zadovoljni", pojasnio je Radunović.

Ferhat Dinoša na kontrolnom saslušanju, 24. oktobar 2011.
Ferhat Dinoša na kontrolnom saslušanju, 24. oktobar 2011.
Miodrag Vuković, na drugoj strani, kaže da u Albaniji postoje dva udruženja Srba i Crnogoraca te da će budući ambasador i obratiti pažnju na potrebe crnogorskog udruženja

"Postoji Udruženje Srba i Crnogoraca, formirano 1990. godine, a onda je 2000. godine na talasu jedne velikodržavne politike napravljen udar na to udruženje i kao refleksija stvoreno je udruženje Crnogoraca. Ministar Dinoša je samo rekao to da pošto ovo prvo udruženje pomaže druga država maksimalno, Crna Gora u mjeri koliko je to radila i do sada ne treba da zaboravi ovo drugo udruženje koje su napravili Crnogorci u Tirani", pojasnio je Vuković.

Bez pune podrške

Dinoša nije dobio podršku od svih političkih predstavnika Albanaca u Crnoj Gori. Genci Nimanbegu iz partije Forca kaže da je Dinoša oštetio Ulcinj.

"Ne samo da sam glasao protiv nego sam iskoristio priliku da ukažem gospodinu Dinoši da je dužan narodu Ulcinja prvenstveno zbog toga što je glasao za prostorni plan gdje se granica Morskog dobra utvrdila na taj način da smo mi kao opština diskriminisani, a i zbog dosta drugih stvari gdje je on zaboravio što znači bavljenje politikom, nego je to koristio za promociju stranačkih i ličnih interesa", naglasio je Nimanbegu.

Ipak, imenovanjem Ferhata Dinoše za ambasadora ostaje upražnjeno mjesto ministra za ljudska i manjinska prava.

Od trenutka kada su prema tom ministarstvu pokrenuti zahtjevi za zaštitu i afirmaciju prava seksualnih manjina, ministar Dinoša je u više navrata izlazio u javnost sa izjavama koje su u dijelu crnogorske javnosti ocjenjene homofobnim i od nevladinih organizacija optuživan da je jedna od glavnih brana za unapređenje prava LGBT populacije.

Ministar Dinoša je kao ministar za manjinska prava u više navrata negativno govorio o osobama istopolne seksualne orjentacije, što je u nevladinom sektoru i građanskom dijelu javnosti izazvalo oštre reakcije i optužbe da se na čelu Ministarstva koje treba da brani manjinska prava nalazi homofob.

Na posljednjem kontrolnom saslušanju krajem oktobra, ministru Ferhatu Dinoši je postavljeno pitanje da li će prije odlaska u diplomatiju Dinoša uputiti izvinjenje pripadnicima LGBT populacije. Dinoša je tada izbjegao konkretan odgovor.

"Ako budem otišao, odlazim bez griže savjesti i odlazim u ubjeđenju da sam bio koristan u ovoj fazi društvenih procesa u Crnoj Gori", rekao je tada Dinoša.
XS
SM
MD
LG