Dostupni linkovi

Vojska i desničari protiv novosadskog Društvenog centra



VIDEO: Šta je Društveni centar

Norbert Šinković


Šta će biti sa Društvenim centrom u Novom Sadu? Na ovo pitanje ni posle sedam dana od ulaska aktivista u kasarnu „Arčibald Rajs“, nema odgovora.

Ono što je, međutim, sigurno, to je da nevladine organizacije ne odustaju od namere da od vojnog objekta naprave mesto za okupljanje aktivista i građana.

Posle nedelju dana od ulaska aktivista u novosadsku kasarnu „Arčibald Rajs“, ona polako dobija pristojniji izgled.

Oko dvesta pojedinaca i aktivista iz četrdeset različitih nevladinih organizacija, svaki dan čiste zgradu i dvorište.

„Primarna programska aktivnost jeste akcija čišćenja, koje počinje od jutra i traje do četiri popodne. U prvih nekoliko dana izneto je dva kontejnera čvrstog otpada, izbačeno je oko 30 kubnih metara korova, očišćeni su oluci. Osposobljene su za sada dve prostorije, imamo improvizovani sistem za reciklažu i improvizovanu kuhinju“, kaže aktivistkinja Društvenog centra, Jasmina Bošković.

Kao prateći program, svakodnevno se održavaju koncerti, tribine i umetničke radionice.

Pošto su aktivisti u kasarnu ušli bez dozvole Ministarstva odbrane, ne zna se do kada će im biti dozvoljeno da ostanu u objektu.

Resorno ministarstvo je u svom saopštenju navelo da ima razumevanja za zahteve udruženja građana i istaknutih pojedinaca okupljenih oko inicijative da im se ustupe vojni kompleksi, ali da bez naknade to nije moguće.

Objekat će prvo biti ponuđen gradu, ali ako dogovor ne bude postignut, prodaja kasarne će biti sprovedena putem javnog nadmetanja.

„Kao skupština grada sigurno ne možemo uticati na trenutnu situaciju, to šta će vojska uraditi to je njihova stvar. Ja sam javno rekao da se ne slažem sa načinom, kako su akciju sproveli aktivisti, ali sam isto rekao da postoje problemi, na koje oni ukazuju i da o tome moramo razgovarati“, smatra predsednik Skupštine opštine Novi Sad, Aleksandar Jovanović.

VIDEO: Film "Otvorene kasarne"


Književnik Laslo Vegel smatra da je podrška Društvenom centru neophodna.

„Jako je važno da mladi imaju ovakav prostor. Ovakvi centri postoje u čitavom svetu u svim većim gradovima. Meni je žao što rukovodioci grada do sada nisu obezbedili uslove za njih. U tom smislu odgovor mladih je na mestu i nadam se da će doneti neki rezultat. Zašto bi kasarna bila prazna?“ pita Vegel.

A dok se čeka rešenje pitanja prvog Društvenog centra u Srbiji, desničarska organizacija, Srpski narodni pokret "Naši", zajedno sa drugim sličnim organizacijama, najavili su da će mirno zaposesti pojedine napuštene objekte vojske u narednim danima.

Svrha zaposedanja objekata je da u njima obezbede prostor za svoje aktivnosti, kažu u saopštenju. Prethodno se na desničarskim internet forumima pojavio video koji poziva na isterivanje "narkomana" iz zauzete kasarne.

Kasarna „Arčibald Rajs“ već pet godina je napuštena.
XS
SM
MD
LG