Dostupni linkovi

Italija se jeftinije zadužila



Italija se danas zadužila za 10,7 milijardi evra po znatno nižoj kamati nego ranije što se tumači kao znak povećanja poverenja u Italiju koja nastavlja mere štednje.

Banka Italije prodala je šestomesečne zapise za devet milijardi evra uz prosečan prinos od 3,251 odsto što je upola manje nego pre mesec dana.

Prodate su i dvogodišnje hartije za 1,732 milijarde evra uz kamatu od 4,853 odsto u poređenju sa 7,814 odsto prošlog meseca.

Tržište je pozitivno reagovalo na vest sa aukcija i cene italijanskih akcija su porasle za 1,2 odsto dok je prinos na desetogodišnje obveznice Italije pao na 6,74 odsto.

Samo dan ranije kamata na desetogodišnje vrednosne papire je premašila sedam odsto, što se smatra neodrživim na dugi rok i što je, pored ostalog, svojevremeno nagnalo Grčku, Irsku i Portugaliju da traže finansijsku pomoć spolja.

Italiju, treću po veličini privrednbu silu zone evra, smatraju isuviše velikom da bi je spasavali paketima zajmova. Italija je dužna 1,9 hiljada milijardi evra.

Parlament je prošle nedelje usvojio veliki paket mera štednje čiji je cilj da se Italija spase od finansijske katastrofe povećanjem poreza i reformom penzijskog sistema.

Kasnije danas tehnokratska vlada Marija Montija odlučivaće o drugom paketu mera za podsticaj anemične ekonomije koja će, kako se očekuje, u prvom kvartalu 2012. ući u recesiju.
XS
SM
MD
LG