Dostupni linkovi

Keljmendi i Hajdinaga: Krivične prijave zbog divlje gradnje


Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Crnogorska policija je u okviru akcije 'palma' podigla krivične prijave protiv kontroverznog regionalnog biznismena Nasera Keljmendija i bivšeg gradonačelnika Ulcinja Gzima Hajdinage koje tereti za divlju gradnju.

Crnogorska policija sumnja da je bivši gradonačelnik Ulcinja Gzim Hajdinaga prekoračenjem službenih ovlašćenja pribavio korist brojnim investitorima, uključujući i Nasera Keljmendija sa kojima je sklapao ugovore o avansnoj uplati dijela komunalija za objekte na lokacijama za koje nijesu postojali planski dokumenti.

Na taj način je, tvrdi policija, prekršen Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata i omogućena divlja gradnja koja se stavlja na teret Keljmendiju, koji je tokom 2006. bez dozvole počeo izgradnju Hotela Casa Grande u Ulcinju.

Aktueleni gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu za naš radio kaže da je samo 15 odsto ulcinjske opštine pokriveno urbanističkim planovima.

"Prethodna vlast nije uspjela da usvoji niti jedan detaljni urbanistički plan, što je za posljedicu imalo nerazvijenost čitave opštine. Lokalnoj upravi je bio
Keljmendijev hotel Casa Grande u Ulcinju
Keljmendijev hotel Casa Grande u Ulcinju
potreban novac za operativne troškove, a pogotovo za predizborne kampanje. Umjesto da su aktivnosti bile usmjerene na izradu planske dokumentacije, lokalna uprava je sklapala ugovore za plaćanja na ime izrade planske dokumentacije. Ta dokumentacija nije urađena i naplaćena sredstva se sada u opštini vode kao dugovanja, odnosno obaveze prema potencijalnim investitorima. Neki od njih su to iskoristili i nastavljaju gradnju, znači bez planske dokumentacije, što nama sada stvara pometnju u donošenju predviđene planske dokumentacije za ta područja. Što se podnijetih krivičnih prijava tiče, ja sam upoznat da su državni organi pokrenuli istragu prije godinu i ostaje nam da vidimo šta će državni organi uraditi po svim ovim dokumentima i podnijetim krivičnim prijavama", navodi Cungu.

Kontroverzni biznismen Naser Keljmendi koji je nastanjen u Sarajevu, a koga crnogorska policija sada tereti za divlju gradnju, već duže se sa raznih adresa opisuje kao jedan od glavnih narko bosova u regionu.

Čist pred zakonom

Ali protiv Keljmendija, koji posjeduje impoznatno bogatstvo, do sada međutim nije bilo krivičnih procesa.On sam je nedavno u intervjuu podgoričkim Vijestima kategorično odbacio optužbe koje stižu na njegovu adresu:

"Ja znam da sam čist pred zakonom i pred Bogom. Ja nikada u životu za svoje 54 godine to nijesam radio niti me droga interesovala. Nikada u životu drogu nijesam radio", rekao je.

Intervju Nasera Keljmendija za TV Vijesti


Ime Nasera Keljmendija bilo je ranije u fokusu crnogorske javnosti kada je objavljen navodni audio snimak razgovora službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladete Rakočevića sa graničnim policajcem, koji ga na tom snimku informiše da je na punktu zaustavio Keljmendija sa pola miliona eura u kešu, objašnjavajući kako se on poziva na Rakočevića i bivšeg šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost Duška Markovića, kako bi izbjegao oduzimanje novca.

Na tom snimku Rakočević navodno nalaže policajcu da omogući prolaz Naseru Keljmendiju, objašnjavajući mu da se radi o poslovima sa naftom. Autentičnost tog snimka kategorično su demantovali i bviši šef Agencije za nacionalnu bezbjednost Duško Marković i Naser Keljmendi.

Finansiranje referenduma o nezavisnosti

U nedavno objavljenom intervjuu Naser Keljmendi međutim ne krije da je osjećao zahvalnost prema određenim potezima crnogorske vlasti i navodi kako je zbog toga i novčano pomogao organizovanje referenduma za nezavisnost 2006. godine.

"Negdje smo lobirali, negdje smo organizovali prevoz", rekao je.

Na pitanje novinara sa koliko je pomogao odgovorio je:

"Nije to nešto sada, normalno je bilo. Ja sam to sam pomogao, niko od mene to nije tražio. Ja sam tu obavezu osjećao prema Crnoj Gori jer sam toliko godina bio tu prisutan. Dok je bio rat na Kosovu svi Albanci koji su pobjegli od rata i došli u Crnu Goru bili su tako dobro primljeni u Crnoj Gori kao u svojoj kući i zbog toga sam ja osjećao moralnu i materijalnu obavezu."

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentariše činjenicu da je policija protiv Keljmendija podnijela krivičnu prijavu zbog divlje gradnje, a ne zbog navodnih drugih težih djela, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, koji je i sam Keljmendija označavao kao 'narko bosa' je ne press konferenciji kazao:

"Na žalost, crnogorske službe bezbjednosti i tužilac nemaju dokaze za Keljmendija, da je to jedan opasan narko diler koji pere novac preko Crne Gore i zato nije čudo da se crnogorski poslanici, gradonačelnici, šefovi policije, hvale poznanstvom sa takvim likom. Ono što je sada izvjesno jeste da pritisak međunarodne zajednice i partnerskih službi daje rezultat i ovo je sve povezano sa evropskim integracijama. Kada smo upozoravali kolege iz DPS-a da će do juna dobiti zahtjeve koga sve treba uhapsiti. Ako crnogorske službe i tužilaštvo nemaju dokaze obezbijediće im ih partnerske službe. Keljmendi je samo prvi u nizu."
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG