Dostupni linkovi

Stefanović: Sporazum o prelazima najdetaljniji do sada



Šef tima Beograda za pregovore sa Kosovom Borko Stefanović izjavio je danas na sednici Odbora Skupštine Srbije za Kosovo da je sporazum o prelazima najdetaljniji dogovor koji je do sada postignut u dijalogu Beograda i Prištine i da njime nisu ugroženi Ustav ni zakoni Srbije.

Stefanović je rekao da dogovor podrazumeva da će na svim prelazima sa Kosovom postojati zajednička nedeljiva kontrola bez isticanja simbola, zastava, grba i graničnog kamena.

"Na tim prelazima biće srpska policija, predstavnici Ministarstva finansija Srbije, kosovska policija i carina na Merdaru i Končulju kao i do sada, a na Brnjaku i Jarinju carinski svedoci koji će imati posmatračku funkciju, jer će Euleks imati izvršnu carinsku ulogu", rekao je Stefanović.

On je rekao da asocijacija osiguravajućih društava Srbije priprema tehnički sporazum koji će regulisati pitanje priznanja osiguranja vozila sa srpske i kosovske strane administrativnog prelaza, i da očekuje da to bude završeno u najkraćem roku.

Prema njegovim rečima, cena osiguranja od 105 evra mesečno koju bi trebalo da plaćaju vlasnici vozila sa kosovskim tablicama, odredile su centrale osiguravajućih kuća u Evropi, a ne država Srbija.

Stefanović je dodao da bi tehnički sporazum o pitanju priznanja osiguranja vozila trebalo da omogući normalnu slobodu kretanja, što sada nije slučaj.

Problem je što Kosovo sada nije član "Zelene karte" i duguje 20 miliona evra osiguravajućim društvima, rekao je Stefanović.

On je najavio da će pregovarački proces biti nastavljen posle Nove godine, ako Priština odustane od stava da ne postoji Rezolucija 1244, jer je to jedino prihvatljivo rešenje za Srbiju po pitanju predstavljanja Prištine na regionalnim skupovima.
XS
SM
MD
LG