Dostupni linkovi

Pakistanski predsednik upozorava na antidemokratske zavere



Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari pozvao je danas sunarodnike da se "čuvaju antidemokratskih zavera", aludirajući na tenzije između njegove
vlade i vojske zbog tajnog dokumenta poslatog u Vašington ranije ove
godine.

Zardari je poručio da će Pakistanci time odati počast njegovoj ženi, bivšoj premijerki Benazir Buto, na godišnjicu njenog ubistva 27. decembra 2007, i ocenio da je njena smrt predstavljala zaveru protiv pakistanske demokratije.

Odnosi vlade i vojske zategnuti su zbog pisma koji je bivši pakistanski ambasador u SAD Husain Hakani, kako se veruje, poslao jednom visokom američkom vojnom zvaničniku i u kojem je zatražio pomoć u sprečavanju vojnog udara u Pakistanu pred američki napad u kojem je u maju ubijen Osama bin Laden.

Ta operacija izazvala je gnev Islamabada pošto pakistanski zvaničnici i vojska nisu unapred bili obavešteni o njoj.

Hakani je demantovao da je na bilo koji način povezan sa pismom, ali je dao ostavku zbog tog skandala.

I Zardari je demantovao tvrdnje da je znao za pismo.

Skandal sa tajnim pismom izazvao je gnev rukovodstva vojske, koja je demantovala da je ikada planirala državni udar.

U Pakistanu je odavno prisutna tenzija između civilne vlade i vojske, pošto je vojska u svojoj 64-godišnjoj istoriji više puta izvela državni udar i vladala zemljom.

Napetost je porasla protekle sedmice, pošto je Vrhovni sud počeo ročište o skandalu sa tajnim pismom, zbog čega je premijer Jusuf Raza Gilani upozorio na postojanje zavere za svrgavanje vlade.

Analitičari spekulišu da bi vojska mogla da pokuša da primora Zardarija da podnese ostavku zbog skandala.
XS
SM
MD
LG