Dostupni linkovi

BiH: Paravinji potvrđena zatvorska kazna


Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu potvrdilo je danas prvostepenu presudu Osnovnog suda u Sokocu kojom je Dragan Paravinja oglašen krivim zbog počinjenog krivičnog djela silovanje i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i 10 mjeseci.

Na sjednici je Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu razmatralo žalbe Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu i braniteljice po službenoj dužnosti optuženog Paravinje, izjavljene protiv presude Osnovnog suda u Sokocu.

Obe žalbe su odbijene kao neosnovane i potvrđena je prvostepena presuda Osnovnog suda u Sokocu, saopćeno je iz Okružnog suda u Istočnom Sarajevu u poslijepodnevnim satima.

Tužiteljka Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Zorica Đurđević zatražila je strožiju kaznu za Dragana Paravinju, nakon što ga u julu ove godine Osnovni sud na Sokocu u prvostepenom postupku osudio na dvije godine i deset mjeseci zatvora za silovanje, počinjeno 2002. godine na području općine Pale.

Tokom današnjeg iznošenja žalbi na prvostepenu presudu, Đurđević je podsjetila da je deset godina maksimalna kazna zatvora, s tim da se uvijek cijene i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti. S druge strane, njegova advokatica Milana Borovčanin-Bulić zatražila je oslobađajuću presudu.

Dragan Paravinja uhapšen je 26. juna kod Srpca, nakon što je Republika Hrvatska raspisala potjernicu za njim zbog povezanosti s nestankom malodobne Antonije Bilić. Paravinju traži i Republika Srbija, gdje je pravomoćno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja.

Paravinja je jučer iz šibeničkog zatvora, kombijem Ministarstva pravde prebačen u Sarajevo da bi se pojavio u sudu u Istočnom Sarajevu.

Prije mjesec dana je Tužilaštvo u Šibeniku podiglo optužnicu protiv Paravinje zbog teškog ubistva i pokušaja silovanja Antonije Bilić te za pokušaj silovanja 25-godišnje djevojke iz Omiša.
XS
SM
MD
LG