Dostupni linkovi

Predizborni karavani: Po glasove na gradilišta


Boris Tadić u poseti gradilištu dela autoputa E-80 na istočnom kraku Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, 22. decembar 2011.
Boris Tadić u poseti gradilištu dela autoputa E-80 na istočnom kraku Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, 22. decembar 2011.
Što zbog približavanja izbora što zbog negativne odluke 9. decembra iz Brisela o kandidaturi srpski zvaničnici okrenuli su se dobrom starom marketinškom triku – posetama gradilištima i fabrikama. Panika i dokazivanje pred izbore – dve su ključne reči koje to objašnjavaju.

Kada im je gavni adut kandidature za članstvo u EU izbijen iz ruke srpski zvaničnici okrenuli su se, kako kažu, ekonomiji. Još je 10. decembra predsednik države obnarodovao da je ekonomija glavni prioritet. To u praksi znači da predsednika najčešće viđamo sa šlemom na glavi na mostovima, obilaznicama, gradilištima, fabrikama.

Uz obavezno slikanje i tapšanje po ramenima dočekuje se predsednik.

“Neću da licitiram sa rokovima, imali smo dosta opečenih prstiju sa rokovima do sada. Ali gradimo brže nego što smo ikada gradili u našoj zemlji. To je takođe jedna činjenica. Da li može brže, uvek može brže. Dosta je bilo obećanja, sad je stvarno vreme da radimo i da budemo svesni ogromnih teškoća sa kojima se suočavamo i da zbog toga mnogo više radimo nego u uobičajenim okolnostima”, rekao je Tadić.

Samo u jednom danu Tadić je prokrstario pravim udarničkim tempom Belom Palankom, Dimitrovgradom i Pirotom.

Milutin Mrkonjić u obilasku radova na gradnji Koridora 10
Milutin Mrkonjić u obilasku radova na gradnji Koridora 10
U Beloj Palanci Tadić je obišao gradilište sportske hale. U društvu sa ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem bio je na gradilištu dela autoputa E-80 na istočnom kraku Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada. Onda na gradilištima na deonici Pirot-Sukovo, drugi nadvožnjak, pa u naselju Gradinje, most br.6.

Nakon toga predsednik Tadić je posetio sportski centar "Park" u Dimitrovgradu. U Pirotu fabrike "Tigar A.D." i "Tigar Tyres (Michelin)". Kraj posete bio je rezervisan za šetnju centrom Pirota i razgovar s gradjanima.

Svestan je Tadić da ovakav tempo utiče na izgled ali ga to neće omesti.

“Pitaju nas što loše izgledamo. Pa zato što radimo svaki dan od jutra do mraka i zato što ćemo da radimo svaki dan od jutra do mraka. I sve ćemo lošije da izgledamo. I uopšte me ne zanima kako izgledamo, samo da završimo posao”, rekao je Tadić.

I ministri u obilascima

Za predsednikom ne zaostaju ni drugi. Ministar za prostorno planiranje Oliver Dulić, koji mu je pravio društvo u Jugoistočnoj Srbiji, pre neki dan je prošetao u gumenim čizmama stambenim naseljem Stepa Stepanović u izgradnji.

Ne da se ni lider G 17 plus i razrešen mnistar ekonomije Mlađan Dinkić koji se redovno pojavljuje u fabrikama gde i njegov naslednik i stranački kolega Nebojša
Ministar Nebojša Ćirić u obilasku jedne od fabrika, decembar 2011.
Ministar Nebojša Ćirić u obilasku jedne od fabrika, decembar 2011.
Ćirić. Te ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić poznat iz Miloševićevog perioda po tvrdnjama da se radovi završavaju pre rokova.

“Zahvaljujući tome što je ipak Vlada Rebublike Srbije neke rokove poštovala mi smo sad obezbedili pare za Koridor 10, znači ne idemo na budžetska sredstva idemo na kredite, mi novac imamo. Znači Koridor 10 neće stati zbog toga šta se dešava sa našim ulaskom u EU. To je prvo i vrlo važno pitanje”, rekao je Mrkonjić na Koridoru 10.

Karikaturista Predrag Koraksić Koraks kaže da mu svi ovi obilasci gradilišta izgledaju kao panika pred izbore.

„Svi su u panici, svi jure okolo, svi traže neku podršku. Stalno se otkriva nešto, evo sad su pronašli da 180 milijardi nafte leži kod Aleksinca. Ja sam napravio karikaturu kako oni kao šeici trče prema Aleksincu, čitava ova ekipa, čitava vlada“, kaže Koraksić.

„Svakog dana imam neki šlagvort i uopšte mi nije problem da napravim karikaturu. Toliko ima materijala da je Srbija zaista pravo mesto za jednog političkog karikaturistu“, kaže Koraks.
Za sociloga kulture Ratka Božovića dve su ključne reči koje objašnjavaju današnji fenomen – panika i dokazivanje pred izbore.

Otvaranje, ne retko i nedovršenih, mostova i fabrika je odavno omiljena praksa u Srbiji u predizborno vreme.

Za sociloga kulture Ratka Božovića dve su ključne reči koje objašnjavaju današnji fenomen – panika i dokazivanje pred izbore.

“Meni se to čini kao jedna vrsta političke panike i priprema za izbore. Hteli bi da se nametnu u političkom nadmetanju tako da budu primećeni jer ako nemate samopokazivanje onda vas nema u svesti ljudi, u njihovom izboru, u njihovom opredeljenju, i po mogućnosti da se što više pokaže rezultat jer na jednoj strani imamo silna obećanja onih koji nisu učinili ništa, a sa druge strane imamo one koji su učinili toliko da ih možemo osporavati zbog toga. Tako da je to sve u stvari dokazivanje da su političari prisutni i da bi trebalo da budu prisutni i da budu prisutni neprekidno”, kaže Božović.

A dok se mostovi ne završe i nafta ne poteče biće još mnogo ovakvih karavana. Predizborna kampanja je tek na početku.
XS
SM
MD
LG