Dostupni linkovi

Poslanici vs Vlada: Ko se boji kriminala još


Premijerski sat u Skupštini Crne Gore, 21. decembar 2011.
Premijerski sat u Skupštini Crne Gore, 21. decembar 2011.
Da li su crnogorske institucije dovoljno dovoljno osposobljene da bi sprovele snažnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, bila je jedna od tema skupštinske debate u kojoj su ministri i premijer Igor Lukšić odgovarali na pitanja poslanika.

Poslanici u crnogorskom parlamentu nisu bili zainteresovani da od premijera Igora Lukšića čuju mišljenje o naporima institucija u oblasti borbe protiv organizovaniog kriminala i korupcije u cilju ispunjavanja uslova za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Ta pitanja su postavljena potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću koji je, odgovarajući na pitanje poslanika, saopštio da je ove godine pravosnažno okončano 10 predmeta iz oblasti organizovanog kriminala i 41 predmet iz oblasti korupcije, čime je oduzeto u oblasti korupcije svega 4.000 eura, a u presudama organizovanog kriminala 1.200 eura. To znači da je svaki presuđeni slučaj iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije bio težak svega 100 eura.

To za poslanika Socijaldemokratske partije Raška Konjevića ne predstavlja borbu protiv organizovanog kriminala.
"Šef neke organizovane kriminalne grupe je posebno zainteresovan da ima dobre odnose sa Upravom policije, Agencijom za nacionalnu bezbjednost i tužilaštvom", tvrdi Andrija Mandić.


"Mislim da je ovo još lošiji rezultat. Loš rezultat naših institucija koje se bave ovim stvarima. Dakle, ne može biti, ja pretpostavljam od ovih 41 krivičnih djela iz oblasti korupcije, da su to policajci, carinici, uz dužno poštovanje tih profesija. Ali to nije borba protiv korupcije niti je 1.220 eura suštinska borba protiv organizovanog kriminala", kaže Konjević.

Ipak, ministar Marković je saopštio da je u međuvremenu u slučaju Darka Šarića i Safeta Kalića zaplijenjeno imovine u iznosu od preko 50 miliona eura.

S obirom na to da je Crnu Goru u prethodnom periodu treslo nekoliko afera a među njima curenje dokumenata iz Uprave policije o praćenim razgovorima kriminalaca,
Igor Lukšić i Duško Marković u Skupštini, 21. decembar 2011.
Igor Lukšić i Duško Marković u Skupštini, 21. decembar 2011.
Andrija Mandić iz Nove srpske demokratije je pitao ministra Markovića da li treba smijeniti državnog tužioca, direktora policije i šefa tajne policije kako bi otpočela borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Šef neke organizovane kriminalne grupe je posebno zainteresovan da ima dobre odnose sa Upravom policije, Agencijom za nacionalnu bezbjednost i tužilaštvom", rekao je Mandić.

Ministar Marković je ocjenio da je za takve promjene potrebna opreznost i dobra procjena:

"Da li su kadrovske promjene djelotvorne? One mogu da budu djelotvorne ali i ne moraju. One su djelotvorne ako proizilaze iz tačno projektovanog cilja i ako imate dobra rješenja."

Brisel ne traži hapšenja

Osim što opozicija insistira na smjeni čelnih ljudi bezbjednosnih službi, insistira i na hapšenju visokih državnih funkcionera za koje se sumnja da su u sprezi sa organizovanim kriminalom.

"Ko je uzimao pare od Kalića, Šarića, Subotića i ostalih? To će morati da se otkrije. I od Beka i od Miškovića i od svih kriminalaca u regionu. I moraće to da se pokaže. Nemojte da mislite da se može sakriti. Do juna kojeg ministra,
Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
kojeg potpredsjednika Vlade, kojeg bivšeg predsjednika Vlade ćete vi preko nadležnih institucija procesuirati da bi mi dobili početak pregovora?", pitao je Nebojša Medojević iz Pokreta za promjene.

Ministar Marković nema podatke da evropski zvaničnici zahtjevaju hapšenja:

"Nijesam imao prilike da prepoznam, niti u komesaru Fileu niti u direktoru Direktorata za proširenje Saninu i drugim zvaničnicima Evropske komisije da imaju namjeru da dolaze sa spiskovima imena koja treba uhapsiti da bi mi zavrijedili članstvo u EU."

Nebojša Medojević je tokom rasprave izrazio sumnju u sopstvenu bezbjednost:

"Možete li vi da uhapsite te kriminalce koji nose službene značke i koji sarađuju sa kriminalcima i prave milione. Ekipa iz Granda nešto meni sprema ovih dana, gospodine Markoviću. To su vaši operativci, vaši operativci. Sve što se desi meni i mojoj prodici vi ste mi smjestili kao vlast."

Marković je poručio da će o Medojevićevim sumnjama obavjestiti nadležne institucije:

"Ako imate takva saznanja i ako ne želite da to podijelite sa državnim organima, ja ću zatražiti da se ovo uzme u obzir. Ja ne mogu da vjerujem da je to tako ali ne mogu ni da podcijenim ono što ste vi rekli."
XS
SM
MD
LG