Dostupni linkovi

Obračun kod HDZ korala


Predizborni plakati HDZ-a, 2011.
Predizborni plakati HDZ-a, 2011.
Razbuktava se bitka za čelno mjesto u HDZ-u, nakon što su do nogu potučeni na izborima pred dva tjedna. Hoće li ta bitka – kako god ona završila – dovesti do pretvaranja HDZ-a u normalnu demokratsku stranku, ili je jedina šansa za to da HDZ preuzmu novi, mladi ljudi?

Očekivanja su se i ispunila! Prvi lički HDZ-ovac i još uvijek tehnički ministar zdravstva, zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinović sve je jasniji u najavi svoje kandidature za nasljednika Jadranke Kosor na čelu HDZ-a.

„O svojoj ću odluci – naravno, kada za to dođe vrijeme – obavijestiti najprije predsjednicu stranke. Mislim da je to demokratski standard. Jedan od ciljeva za koje ću se u budućnosti zalagati je – da svaki član Hrvatske demokratske zajednice ima pravo glasa, dakle neka nas 230.000 članova izabere svog predsjednika ili predsjednicu“, kaže Milinović.

Politički analitičar Jaroslav Pecnik motiv Milinovića i njegovih pristaša razumije kao – samoobranu.

„Stvar je u tome što obračun zahtijevaju i provode stari revolveraši iz istog tima koji su se odmetnuli, jer misle da se time mogu zaštititi. Oni misle da mogu biti žrtvovani u ovoj igri, jer Šeks i Kosorica su jedna strana medalje, a
Darko Milinović
Darko Milinović
znajući njih, njihove moralne kvalitete i činjenicu da su spremni na sve, proradio je mehanizam samoobrane“, ocjenjuje Pecnik.

Milinović spominje demokratizaciju stranke . Kakva demokratizacija, kakvi bakrači - kaže za naš radio politički analitičar Marinko Čulić.

„Njima tu demokracija očito izgleda samo kao zgodno oružje kojim će ili maknuti Kosoricu ili pokušati učvrstiti svoje pozicije – ne neminovno tako da oni dođu na vrh, zna se kako se to radi – tako da mi sva ta priča izgleda izgleda vrlo neuvjerljivo. Jer HDZ kao stranka, neovisno o ovim konkretnim ljudima, nije rodio ideju o modernijem HDZ-u, jer da je rodio – mi bi za nju čuli! A ne prizlazi logično iz nekog koncepta modernizacije HDZ-a, jer taj koncept ne postoji“, navodi Čulić.

Demokratizacija neminovna

Politički analitičar Žarko Puhovski za naš radio tvrdi da će do demokratizacije HDZ-a doći, jer je nitko ne može spriječiti.

„Meni se čini da je u ovoj situaciji HDZ-u dobro došao taj poraz, jer će ih natjerati na demokratizaciju, točnije natjerat će ih na to da imaju po prvi puta čiste, korektne izbore od dna do vrha stranke sa više ili manje kandidata, ali to ovisi o pojedinim županijama i neće biti unaprijed određeno tko će biti kandidat, jer nitko nema tu moć u ovom trenutku“, smatra Puhovski.

Vladimir Šeks i Jadranka Kosor
Vladimir Šeks i Jadranka Kosor
Pecnik kaže da HDZ mora za vlastito dobro ući u ozbiljan preustroj, kadrovski i svaki drugi.

„Ako se to svede na obračun unutar elite, unutar tih HDZ-ovih političkih oligarha, HDZ-u se ne piše ništa dobro, kao što mu se i inače ne piše ništa dobro. Ne bi bilo nikakve demokratizacije, to su prazne priče. Tu se naprosto moraju pojaviti neki novi mladi ljudi. Takvih ima i takve ja znam, ali ih neću imenovati da ih ne dovedem u nepriliku,začudo i poštenih – postoje čak i pošteni HDZ-ovci!“, ocjenjuje Pecnik.

Po njegovoj ocjeni, najbolje i za HDZ i za Hrvatsku bilo bi da ovaj sukob oko vlasti u HDZ-u zauvijek eliminira njihove sadašnje prvake – od Kosorice do Šeksa i Milinovića. Zašto?

„Zato što su naprosto zlo koje je u velikoj mjeri suodgovorno za ovu posvemašnju materijalnu i duhovnu devastaciju Hrvatske.“
XS
SM
MD
LG