Dostupni linkovi

Marković: EU ne traži hapšenja za početak pregovora



Potpredsednik crnogorske vlade Duško Marković poručio je danas u parlamentu da Crna Gora neće hapsiti državne funkcionere bez dokaza i saopštio da takvih zahteva nema iz Brisela.

Marković je, odgovarajući na poslanička pitanja, saopštio da EU pred Crnu Goru nije "postavila zahteve za konkretna hapšenja kako bi sa Crnom Gorom sredinom naredne godina otvorila pristupne pregovore o članstvu.

"Ako mislite da bi Crna Gora 2012. godine trebalo da počne pregovore pod uslovom da uhapsi nekog ministra, na osnovu političkog zahteva i interesa, mi nećemo biti partneri u tome", poručio je Marković odgovarajući na pitanje poslanika Pokreta za promjene (PZP) Nebojše Medojevića o obračunu sa korupcijom na visokom nivou.

Potpredsednik vlade i ministar pravde je kazao da će Crna Gora "biti partner" i hapsiti samo u onim slučajevima za koje ima dokaze.

Marković je priznao da policija i pravosuđe nisu "dovoljno osposobljeni" za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i da "u ovom trenutku ne mogu u potpunosti da odgovore tim izazovima".

On je u parlamentu saopštio da je u 51 pravosnažnoj presudi za organizovani kriminal i korupciju u poslednjih godinu dana protivpravna imovinska korist iznosila ukupno 5,2 hiljade eura, što je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević okarakterisao "kao loš rezultat" nadležnih institucija.
XS
SM
MD
LG