Dostupni linkovi

Janukovič: Ne mogu da se mešam u slučaj Timošenko



Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je danas da ne može da se meša u slučaj njegove političke protivnice Julije Timošenko, čija je zatvorska kazna pogoršala veze Kijeva sa EU.

Zbog osude Timošenkove na sedam godina zatvora EU je već odloženo potpisivanje Sporazumu o saradnji između EU i Ukrajine, dok analitičari smatraju da bi mogla ozbiljno da utiče na šanse Janukovičeve "Stranke regiona" na parlamentarnim izborima u oktobru iduće godine.

Janukovič je danas rekao da Timošenkova može da bude oslobođena samo u sudu i da nema ovlašćenja da se meša.

"Postao sam talac ove situacije. Nisam protiv toga da Timošenko bude oslobođena pod uslovima utvrđenim zakonom. Ali nemam prava da se mešam u stvari za koje, prema Ustavu, nemam ovlaštenja", rekao je Janukovič novinarima sumirajuci proteklu godinu.

Timošenko je proglašena krivom za prekoračenje ovlaštenja tokom pregovora o ugovoru za uvoz ruskog gasa 2009. godine.

Ona negira krivicu i ističe da je predsednik Viktor Janukovič odgovoran za napade na nju kako bi bilo sprečeno njeno učešće na izborima zakazanim za iduću godinu.

Članovi njene porodice i advokatskog tima tvrde da se uslovi u zatvoru pogoršavaju i da Timošenko ima problema sa kožom i ozbiljnim bolovima u leđima, zbog čega joj je potrebno lečenje i fizioterapija.
XS
SM
MD
LG