Dostupni linkovi

Havelov kovčeg na Hradčanima



Češki predsednik Vaclav Klaus i više od 10.000 Čeha i Slovaka odali su danas poštu simbolu obnovljene demokratije, poslednjem predsedniku Čehoslovačke a prvom nezavisne Češke, Vaclavu Havelu.

Klaus je, u Vladislavskoj sali predsedničkog zamka Hradčani, gde je 1989. vođa "plišane revolucije" inaugurisan kao prvi slobodni izabrani predsednik Čehoslovačke, pred Havelovim kovčegom podsetio da je on bio ne samo simbol obnovljene demokratije u svojoj domovini, već toliko poštovan u svetu da je postao i planetarni simbol borbe za demokratiju i ljudska prava.

"Kao književnik i dramski pisac verovao je da reč ima snagu da menja svet i nije oklevao da je upotrebi otvoreno i oštro kada je smatrao da je to potrebno", rekao je Klaus i pozvao Čehe da inspiraciju i primer za ugled nalaze u Havelovim idejama, stavovima i hrabrosti sa kojom se angažovao.

Sadašnji češki predsednik je za Havelovog života kao premijer, potom predsednik parlamenta, i na kraju i kao šef države, često ulazio u oštre polemike sa njim, između ostalog i povodom bombardovanja SR Jugoslavije.

"Čuju se mišljenja da smrt Vaclava Havela znači kraj jednog poglavlja u istoriji naše zemlje. Želim da to ne bude istina. Da ne prestane borba za demokratiju, za slobodu građana na koju je on toliko uticao. Da se svi koji nisu ravnodušni prema sudbini domovine angažuju sa jednakim žarom kao on, da nastave njegovu borbu da odgovornost ne bude prazna reč. Želim da se era započeta 1989. godine, vezana za Vaclava Havela ne završi", kazao je Klaus.

Više od 10.000 Čeha i Slovaka koji su samo zbog toga došli u Prag ispratilo je jutros kovčeg sa posmrtnim ostacima Havela u pogrebnoj povorci starom Kraljevskom stazom preko Karlovog mosta.

Havel će biti kremiran u petak u uskom porodičnom krugu i sahranjen u porodičnoj grobnici kraj svoje prve supruge Olge Havlove, najvoljenije češke prve dame.

Pre toga od njega će se oprostiti i svetski državnici u katedrali svetog Vida na Hradčanima, tokom rekvijema i mise koju će služiti poglavar Češke katoličke crkve, nadbiskup Dominik Duka.

Vaclav Havel preminuo je 18. decembra posle duge bolesti u 75-oj godini.
XS
SM
MD
LG