Dostupni linkovi

Česi se opraštaju od Vaclava Havela


Starom Kraljevskom stazom, krivudavim ulicama starog Praga, krenula je jutros pogrebna povorka u kojoj Česi poslednji put u zamak Hradčani prate ikonu svoje Plišane revolucije, prvog slobodno izabranog predsednika Čehoslovačke i prvog predsednika nezavisne Češke, Vaclava Havela.

Stotine ljudi okupile su se rano jutros da zajedno sa Havelovom porodicom i prijateljima poslednji put isprate svog predsednika.

Uz zvuk crkvenih zvona, pogrebna povorka u kojoj je preko 4.000 Čeha prolazi kroz špalir Pražana koji su izašli duž cele trase da odaju poštu Havelu.

Češka je od jutros zvanično u žalosti sve do petka kada će Havel biti sahranjen nakon mise i komemoracije u nacionalnoj katedrali svetog Vida na Hradčanima, a služiće je poglavar Češke katoličke crkve, inače Havelov prijatelj iz dana u komunističkim zatvorima, nadbiskup Dominik Duka.

Dolazak na sahranu potvrdili su predsednici Francuske i Nemačke, očekuje se i bračni par Klinton iz SAD.

Na jednoj od crkava visi veliki transparent "Vaclave, hvala ti", a prolazak kola prate povremeni aplauzi. Svog prvog predsednika Češka sahranjuje sa pompom po ugledu na poslednji oproštaj od prvog čehhoslovačkog predsednika, oca nacije
Tomaša Gariga Masarika 1937. godine.

Po želji Havelove udovice Dagmar, prvi deo oproštaja protiče onako kako bi pokojni predsednik želeo - skromno kao oproštaj običnih Čeha.

Uz porodicu, tokom poslednjeg kilometra Havelov kovčeg su pratili najviši češki zvaničnici, na čelu sa predsednikom Vaclavom Klausom i 600 vojnika iza lafeta koji je nosio i kovčeg Masarika, vučen zapregom konja za carske kočije - šest starokladrubskih
vranaca.
XS
SM
MD
LG