Dostupni linkovi

Novi severnokorejski lider išao u školu u Švajcarskoj



Novi lider Severne Koreje Kim Džong-Un, za kojeg se pretpostavlja da ima 28 godina, proveo je deo mladosti u Švajcarskoj gde je pohađao dve škole kod Berna, saopšteno je danas iz nekoliko izvora u Ženevi.

Švajcarsko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da "nije u mogućnosti da komentariše eventualnu vezu između Kima Džong-Una i Švajcarske".

Mediji u Švajcarskoj i u inostranstvu javili su da je Kim Džong-Un pohađao osnovnu i srednju školu u dve škole kod Berna, jednoj privatnoj i drugoj javnoj.

Kada je njegov otac Kim Džong-Il javio pre dve godine da će ga on naslediti, novinari su otišli u Švajcarsku da pronađu tragove njegovog školovanja.

Jedna škola je tada saopštila da ne može da potvrdi da je on pohađao tu školu. Jedan lokalni zvaničnik je rekao Frans presu da je između 1998. i 2000. godine bilo tri ili četiri đaka iz Severne Koreje i da su prvo pohđali časove jezika, pre redovne nastave.

Vlasti Pjongjanga javili su danas da je severnokorejski lider Kim Džong-Il umro u subotu od srčanog udara, ostavljajući svom nasledniku i sinu Kim Džong-Unu jednu od najzatvorenijih zemalja u svetu koja poseduje nuklearno oružje, ali i diplomatsku izolaciju i slabu ekonomiju.

Kim Džong-Il, koji je bio lošeg zdravlja od moždanog udara 2008, imao je 69 godina prema zvaničnoj biografiji.
XS
SM
MD
LG