Dostupni linkovi

Gotemoler: Antiraketni štit je prioritet Vašingtona



Postavljanje sistema antiraketne odbrane - takozvanog "štita" je prioritet Vašingtona, iako postoje budžetski problemi, izjavila je danas pomoćnik državnog sekretara SAD Roz Gotemoler (Rose Gottemoeller) u intervjuu rumunskoj agenciji Mediafax.

SAD razvijaju "najefikasniji sistem antiraketne odbrane", a saradnja sa Rumunijom je od "realne koristi u realizovanju tog cilja" radi zaštite "SAD, saveznika i partnera u NATO", rekla je Gotemoler.

Naglasila je da ostvarenje antiraketnog štita zajedno sa savezincima predstavlja "nacionalni cilj SAD".

Gotemoler je rekla da "u političckom, a ne u vojnom vojnom kontekstu" treba tumačiti izjave predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva o razmeštanju vojnih sistema u Kalinjingradu čime Rusija reaguje na američki planove o "štitu".

Ona je ponovila da raketni "štit" nije protiv Rusije, već protiv pretnji sa Bliskog istoka, i ukazala da SAD "pozivaju Rusiju da sarađuje u tom projektu jer je prihvatanje saradnje nabolji način da se razume da se ne radi o pretnji".

Senat Skupštine Rumunije je 6.decembra ratifikovao sporazum sa SAD o postavljanju dela odbrambenog antiraketnog sistema u Rumuniji.
XS
SM
MD
LG