Dostupni linkovi

Delegacija EU u Kijevu



Predsednik Evropske unije Herman van Rompej izjavio je danas u Kijevu da bi potpisivanje sporazuma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji (EU), zavisilo od "političkih prilika", kao što je afera s bivšom premijerkom Julijom Timošenko, osuđenoj na sedam godina zatvora.

"Želimo da idemo napred i da potpišemo i ratifikujemo sporazum o pridruživanju što je pre moguće, ali to zavisi od političkih prilika", rekao je Van Rompej.

"Naša glavna zabrinutost se odnosi na opasnosti politički motivisanog pravosuđa, a najfrapatniji primer je primer Julije Timošenko", rekao je predsednik EU.

Presuda Juliji Timošenko za zloupotrebu položaja, za koju je sama rekla da je to "lična osveta predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča", izazvala je nezadovoljstvo u EU. EU je to ocenila kao političku presudu i tada je otkazala dolazak ukrajinskog predsednika Briselu.

Julija Timošenko je uložila žalbu na presudu i ponovno suđenje je u toku, ali su njeni branioci pesimisti što se tiče objektivnosti istrage.

Janukovič je danas primio delegaciju EU u Kijev, koju predvodi Van Rompej. U delegaciji je i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i oni učestvuju na sastanku na kojem se razmatra sporazum o pridruživanju Ukrajine EU.
XS
SM
MD
LG