Dostupni linkovi

PEC: U 2011. u svetu ubijeno najmanje 106 novinara



Najmanje 106 novinara ubijeno je u 2011. godini, a najopasnija zemlja za predstavnike medija je kao i prošle godine Meksiko, saopštila je danas nevladina organizacija za zaštitu novinara Presse Emblme Campagne (PEC).

Prema izveštaju, najopasnija evropska zemlja za novinare je Rusija gde su ubijena 2 novinara.

"Ova godina bila je posebno opasna za zaposlene u medijima zbog pobuna u arapskim zemljama.", rekao je generalni sekratar PEC-a Blez Lompan, i dodao da je najmanje 20 novinara ubijeno, a stotine napodnuto, uhapšeno ili povređeno tokom nereda u Egiptu, Libiji, Siriji, Tunisu i Jemenu.

PEC navodi da su žene zaposlene u medijima posebno bile žrtve pobuna u arapskim zemljama gde su bile izložene seksualnom nasilju.

U Meksiku je od januara ubijeno 12 novinara, druga najopasnija zemlja je Pakistan sa 11 ubijenih medijskih predstavnika, a na trećem mestu je Irak gde je život izgibilo sedam novinara.

Na listi najopasnijih država za novinare su i Fililpini, Brazil i Honduras (sa po šest ubijenih novinara), Jemen gde je život izgubilo pet novinara, kao i Avganistan, Indija, Egipat, Rusija i Peru u kojima je ubijeno po tri predstavnika medija.

Prošle godine ubijeno je 105 novinara, što je manje od 2009. godine kada je život izgubilo njih 122, od kojih 32 u masakru na Filipinima.
XS
SM
MD
LG