Dostupni linkovi

Pastor: Kosovsko pitanje okončano 1999. godine


Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je "Danasu" da je kosovsko pitanje okončano 1999. godine Kumanovskim sporazumom, što je bio "krah i kraj jedne politike", ali da su proteklih godina predsednik Srbije Boris Tadić i vlada "činili maksimalne napore tražeći putanju povratka u pređašnje stanje".

"Na neki način je obaveza državnika da pokuša i nemoguće kako bi odbranio interes države, ali i tim pokušajima mora doći kraj. Realnost se mora prihvatiti", rekao je Pastor, uz ocenu da je to "važnije nego brojanje glasova ili razmišljanje o rejtingu ili o tome šta će reći politički suparnici".

"Niko ne traži priznavanje Kosova kao države, odnosno da se, na primer, dozvoli da Kosovo otvori ambasadu u Beogradu", izjavio je Pastor, uz ocenu da se mora prihvatiti "da pored nas postoji sistem sa kojim nas povezuje život, kao i činjenica da na toj teritoriji živi 100.000 Srba i da je deo kulturnog nasleđa srpskog naroda, zbog čega i treba tražiti rešenje za normalne komšijske odnose".
XS
SM
MD
LG