Dostupni linkovi

U pripremi nova strategija za sever Kosova


Most preko Ibra u Mitrovici, novembar 2011
Most preko Ibra u Mitrovici, novembar 2011
Na Kosovu je u toku izrada još jedne strategije za sever, odnosno za formiranje nove opštine Severna Mitrovica, koja je predviđena i po Ahtisarijevom planu.

Ministar za lokalnu samoupravu, istovremeno i zamenik premijera, Slobodan Petrović u izjavi za RSE ističe da je ova strategija u skladu sa Izveštajem o napretku Evropske komisije, te da ona ima podršku i Brisela i Washingtona.

Strategija će detaljnije biti poznata početkom 2012. godine, a Petrović ističe da je siguran da će građani na severu Kosova prepoznati interese procesa decentralizacije, što je, kako je rekao, bio slučaj i južno od Ibra.

„Strategija ima za potrebu da radi na dinamici decentralizacije. Ja sam po
Slobodan Petrović
Slobodan Petrović
prirodi optimista i želim da verujem da se u ovim uslovima nađe kompromisno rešenje od koje će imati interesa i obični čovek. S druge strane, svestan sam da ne postoji idealno rešenje, ali sam siguran da je na severu ogroman broj građana nezadovoljan svojim statusom i životom i upravo to je još jedan motiv više da omogućimo jedan bolji život“, kazao je Petrović.

Analitičari, međutim, izražavaju skepticizam za pozitivne promene kada je u pitanju implementacija strategije.

Analitičar Behlul Beqaj ističe da su novi planovi u cilju rešavanja desetogodišnjeg grča na severu Kosova nedovoljni sve dok se ne pronađu modaliteti za sprovođenje takvih ideja na terenu.

“Ono što je loše u ovim predlozima jeste da umesto da se približe objektivnoj realnosti, ovi predlozi se udaljavaju od realnosti zato što je uvek sve manje moguće da se poduzmu konkretni koraci”, ističe Beqaj.

Kriva i politika Vlade Kosova

Inače, pomenuto je bilo da su uticaj Beograda, paralelne strukture i kriminal na severu glavna smetnja u uspostavljanju suvereniteta na severu Mitrovice. Analitičar Beqaj smatra da je na Vladi Kosova da reši ove probleme.

“Jedan od glavnih razloga za ovakvo stanje je politika koju vodi Vlada Kosova, odnosno način na koji odbija da se ponaša u skladu sa ustavnm i zakonskim obavezama i time pokazuje da nije dostojna da prevaziđe ovaj izazov”, kazao je on.

Kako bi povratila kontrolu na severu, Vlada Kosova je u julu ove godine izvršila akciju u preuzimanju kontrole na graničnim prelazima, što je doprinelo nezadovoljstvo kod srpske zajednice u tom delu.

Srbi su u tom delu reagovali postavljanjem barikada na magistralnim putevima, koje i dan danas onemogućavaju slobodu kretanja. To je takođe tada doprinelo i prekidu dijaloga Prištine i Beograda.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić ističe da sada ne može očekivati da će Beograd promeniti svoju politiku prema Kosovu, jer su dešavanja na severu doprinela da se izvestan napredak koji je ostvaren tokom dijaloga Beograda i Pristine vrati na sam početak.

Simić ističe da je propuštena prilika da se dijalogom reše neka pitanja i stvori minimum poverenja koji bi omogućio normalniji pristup pitanja odnosa dve strane.

„Mislim da za neke međusobne odnose, za ono što je u ovom trenutku moguće, jesu mere za obnovu i jačanje poverenja, nisam siguran da će biti mnogo učinjeno. Tek možemo očekivati ako se situacija posle izbora malo promeni“, kaže Simić.
XS
SM
MD
LG