Dostupni linkovi

Erdogan zapretio Francuskoj ozbiljnim posledicama



Turski premijer Redžep Tajip Erdogan zapretio je Francuskoj "teškim, nepopravljivim" posledicama ako francuski parlament usvoji zakon kojim će se krivičnim delom proglasiti poricanje da su masovna ubistva Jermena od strane
otomanskih Turaka bila genocid.

Erdogan je pozvao francuskog predsednika Nikolu Sarkozija da spreči usvajanje tog zakona, prenosi danas agencija Anadolija.

"Želim da jasno poručim da će, ako se taj postupak dovede do kraja, posledice na političke, ekonomske, kulturne i odnose u svim domenima sa Francuskoj biti teške", istakao je Erdogan u pismu koje je uputio Sarkoziju.

Erdogan, čija zemlja odbija da prizna genocid nad Jermenima 1915-1917, naveo je da će usvajanje zakona u francuskom Parlamentu imati "nepopravljive" posledice na francusko-turske odnose.

Erdogan je, takođe, pozvao Francusku da pokaže "zdrav razum" i spreči da bilateralni odnosi postanu "talac zahteva treće strane", aludirajući time na Jermeniju.

"Ovaj nacrt zakona usmeren je direktno protiv Republike Turske, turske države i turske zajednice u Francuskoj i smatraćemo ga neprijateljskim činom", dodao je Erdogan.

Francuski Parlament će nacrt zakona razmatrati 22. decembra.

Turska je ove sedmice zapretila i da će povući svog ambasadora iz Pariza ukoliko Francuska usvoji sporni zakon.

Istoričari procenjuju da su otomanski Turci između 1915. i 1917. ubili oko milion i po Jermena, što mnogi međunarodni stručnjaci smatraju genocidom. Francuska je masakr nad Jermenima proglasila genocidom 2001.

Turska odbacuje termin genocid za navedena ubistva, navodeći da je cifra pobijenih preuveličana, kao i da je žrtava bilo na obe strane.

Otomansko carstvo raspalo se tokom Prvog svetskog rata.

Ako zakon bude usvojen, poricanje genocida biće kažnjivo zatvorom do godinu dana i globom od 45.000 evra.
XS
SM
MD
LG