Dostupni linkovi

Ruska rezolucija o Siriji u Savetu bezbednosti



Rusija je uputila Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije o Siriji kojom se osuđuje nasilje u toj zemlji, ali ne predlažu nikakve sankcije protiv režima u Damasku za koje se već duže vreme zalažu zapadne sile, što, kako prenose agencije, verovatno neće biti dovoljno za Zapad koji želi snažniju akciju protiv režima.

U dokumentu se traži od svih strana u Siriji da momentalno obustave svaku vrstu nasilja, pri tom priznajući da su sirijske vlasti pribegle "disproporcionalnoj upotrebi sile" prema demonstrantima.

Rusija je izrazila i zabrinutost zbog ilegalnog snabdevanja oružjem naoružanih grupa u Siriji o kome zapadne diplomate, kako tvrde, nemaju nikakva saznanja.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton zamerila je što predlog "naizgled izjednačava postupke vlade s ponašanjem mirnih demonstranata", ističući da su SAD spremne da rade s Rusijom na nacrtu rezolucije, pošto ga pažljivo prouče.

Rusija i Kina su u oktobru uložile veto u SB na predlog rezolucije Evropske unije kojom se osuđuje nemilosrdno gušenje antirežimskih protesta, u kojima je, prema podacima UN, ubijeno više od 5.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG