Dostupni linkovi

Brisel i Moskva: Isporučiti rusku pomoć što pre


Kamioni sa ruskom pomoći, Jarinje, decembar 2011.
Kamioni sa ruskom pomoći, Jarinje, decembar 2011.
Evropska unija se zalaže da se sporazum o isporučenju ruske humanitarne pomoći Srbima na Kosovu sprovede što pre, saznaje RSE u Briselu.

Maja Kocijančić, portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, u izjavi za RSE je kazala da je EU u kontakt sa svim stranama kako bi što pre došlo do sprovođenja postignutog sporazuma između EU i Ruske Federacije.

Iako je odbila postojanje bilo kakve humanitarne krize, ona je istakla da je EU spremna da pomogne da pomoć stigne što pre do konačne destinacije.

Gotovo 30 kamiona već treći dan se nalazi u blizini graničnog prelaza Jarinje na severu Kosova. EULEX i Carina Kosova nisu dozvolili njihov ulazak zbog neispunjavanja potrebnih uslova i procedure.

Tri kamiona koja su u utorak već ušla na teritoriju Kosova trenutno se nalaze na graničnom prelazu u Jarinju, a pravilo Evropske unije je da se obezbedi policijska pratnja konvoju, što je potvrdila i Kocijančić.

„Smatramo da je kamionima u ovolikom broju, mislim da ih je 27, potrebna odgovarajuća pratnja, kao što je to slučaj bilo gde u Evropi i to je u skladu sa važećim standardima, a ovo je preneto i Ruskoj federaciji“, kazala je Kocijančić, dodajući da na Kosovu postoji misija EU, EULEX, koja ima mandat da pomogne u ovakvoj situaciji.

Prethodno je međutim ruski ambasador u Beogradu, koji predvodi konvoj sa ruskom humanitarnom pomoću, odbio pratnju EULEX-a kao i da se konvoji preusmere na drugi prelaz u Merdaru, pošto se tamo nalazi kosovski policajci i carinici, koje ne priznaju ni Beograd ni Moskva.

Nema humanitarne krize

O podeli ove pomoći izjasnila se u sredu i predsednica Kosova Atifete Jahjaga, koja se nalazi u SAD-u. Ona je kazala da konvoji humanitarne pomoći trebaju ispoštovati poznata međunarodna pravila i procedure kada je u pitanju njihova raspodela.

Vojnici EULEX-a pored ruskog konvoja na Jarinju, decembar 2011.
Vojnici EULEX-a pored ruskog konvoja na Jarinju, decembar 2011.
„Postoje pravila i norme koje se trebaju ispoštovati. Postoje i međunarodne konvencije kao i zakoni Kosova kada je u pitanju raspodela humanitarne pomoći. Mi ćemo ispoštovati sve međunarodne konvencije, Ustav Kosova i odluke administracije u ovom procesu“, kazala je Jahjaga u Washingtonu.

Ovu izjavu je podržala američka državna sekretarka Hillary Clinton.

Ona je još dodala da je i sa UN verifikovano da ne postoji humanitarna kriza, te je pozvala građane na Kosovu, posebno one na severu, da sarađuju.

Portparol regionalne policije u Mitrovici Besim Hoti u izjavi za RSE je kazao da su kamioni i tokom prošle noći bili stacionirani na graničnom prelazu u Jarinju.

“Bilo koji sporazum da se postigne, verovatno može promeniti ovu situaciju. Ali, glavni razlog zašto su ti kamioni blokirani naprelazu jeste nepoštovanje carinskih procedura Republike Kosova. Međutim, sporazum može promeniti situaciju na terenu”, ističe Hoti.
XS
SM
MD
LG