Dostupni linkovi

Pet decenija od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću


Danas se navršava 50 godina od uručenja Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, a centralna svečanost obeležavanja ovog jubileja, pod nazivom "Laureatu u čast", biće održana u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Svečanosti u novoj zgradi Kinoteke prisustvovaće, kako je najavilo Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, ličnosti iz kulturnog i javnog života i predstavnici diplomatskog kora, a govoriće ministar kulture Predrag Marković.

Kod spomenika na Andrićevom vencu biće otvorene tri izložbe: "Ivo Andrić pisac i/ili diplomata", "Moj prozor u knjigu" i "Zadržani pogledi - Andrić, svet slike i prijatelji".

Istog dana, u Kragujevcu, na Sceni "Joakim Vujić" Knjaževsko-srpskog teatra premijerno će biti izvedena predstava "Noć u kafani Titanik" - obrada Andrićeve pripovetke "Bife Titanik", po tekstu i u režiji Nebojše Bradića.

Povodom 50 godina od dodele Nobelove nagrade i 100 godina od prvog objavljenog rada srpskog nobelovca, Zadužbina Ive Andrića, koja je osnovana piščevom testamentarnom voljom 1976. godine, finansirala je, uz delimičnu pomoć Ministarstva kulture, izradu kompletne Bibliografije Ive Andrića (1911-2011), koja je urađena u Biblioteci Matice srpske.

Zadužbina je objavila i do sada najkompletnija i po novom, hronološkom principu, organizovana Sabrana dela Ive Andrića u 20 knjiga u kojima su štampani još i neki nepoznati ili malo poznati Andrićevi rukopisi, prepiska, dnevnici i intervjui.

Pre pola veka Andrić je primio Nobelovu nagradu za književnost, uz obrazloženje da mu se ona dodeljuje "za epsku snagu" kojom je "oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje".

Kako se u ovoj godini navršavaju dva jubileja Ive Andrića - 100 godina od objavljivanja njegovog prvog književnog rada u časopisu "Bosanska vila" i 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost, a u oktobru 2012. i 120 godina od njegovog rođenja, period od oktobra 2011. do oktobra 2012. utvrđen je za obeležavanje ovih jubileja u Srbiji
XS
SM
MD
LG