Dostupni linkovi

Britanija ostala jedina izvan novog evropskog sporazuma



Velika Britanija je jedina članica EU koja je ostala izvan novog sporazuma o jačanju fiskalne unije evropskog bloka, pošto se tokom dana Mađarska predomislila i podržala dogovor.

Ovakav ishod dvodnevnog samita u Briselu donio je neizvjesnost na finansijska tržišta, pošto trgovci ne znaju da li će uskoro biti preduzete odlučne mjere za suzbijanje krize koja je počela u Grčkoj 2009. godine, a potom se proširila na Portugal, Irsku, Italiju i Španiju.

Pregovori o usvajanju novog sporazuma mogli bi da potraju tri mjeseca, a u nekim zemljama, poput Irske, za njegovo usvajanje možda će biti potreban referendum.

Britanski premijer Dejvid Kameron insistirao je da njegova zemlja treba da ostane izvan dogovora o finansijskim regulativama, zbog čega će sporazum koji su predložile Njemačka i Francuska imati status međudržavnog dogovora, a ne dokumenta EU.

"Dvadeset šest lidera podržava ovaj zajednički napor. Oni shvataju da je euro zajedničko dobro", izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej.

Kameron je pak rekao da novi sporazum nije u interesu Britanije i poželio sreću ostalim članicama EU u njegovoj realizaciji, radi, kako je rekao, stabilizovanja i ekonomskog rasta čitave Evrope.

Glavne odredbe sporazuma odnose se na ograničavanje godišnjeg struktrnog deficita na 0,5 odsto društvenog proizvoda, primjenu automatskih sankcija ako javni deficit premaši tri odsto društvenog proizvoda i unošenje novih pravila u nacionalne ustave.

Izvor iz Evropske centralne banke rekao je Rojtersu da će ova institucija za sada nastaviti da kupuje obveznice članica eurozone i da neće preduzimati dodatne vanredne mjere.
XS
SM
MD
LG