Dostupni linkovi

Bijela kuća ostala pri kritici ruskih izbora



Bijela kuća je otklonila optužbe ruskog premijera Vladimira Putina da SAD potiče prosvjede u Rusiji zbog navodnog namještanja izbora, istaknuvši da će Washington nastaviti govoriti protiv kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Odgovarajući na pitanje novinara o Putinovim optužbama za miješanje u unutarnje stvari Rusije, glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney je naglasio da američka administracija želi razvijati odnose s Rusijom utemeljene na međusobnom poštovanju i zajedničkim interesima, te da su već postigli napredak na nekoliko sigurnosnih i gospodarskih područja, ali da to ne priječi SAD da govori o kršenju ljudskih prava u Rusiji. On je istaknuo da je SAD ohrabren najavom predsjednika Dmitrija Medvedeva da će središnja izborna komisija istražiti sve izborne nepravilnosti, te da pozdravlja njegovo priznanje da su prosvjedi u Moskvi i drugim gradovima dio demokratskog procesa.

Ruski premijer Putin upozorio je u četvrtak oporbu da će neredi biti suzbijeni svim legitimnim sredstvima, optuživši SAD da podgrijava sukobe oko izbora i pokušava stvoriti scenarij kaosa.
XS
SM
MD
LG