Dostupni linkovi

EU dogovorio fiskalni pakt, ali ne i promjene ugovora



Čelnici EU-a postigli su nakon maratonskog sastanka u Bruxellesu dogovor o jačanju proračunske discipline u eurozoni koji će prihvatiti tek 17 članica monetarne unije i eventualno još šest zemalja.

London je, tvrdi francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, postavio neprihvatljive uvjete za izmjenu europskog ugovora, prenose agencije. Sedamnaest zemalja eurozone uz još šest zemalja zaključit će međuvladin ugovor, rekao je novinarima rano jutros predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy nakon cjelonoćnih pregovora. Kako navodi europski izvor, među deset zemalja EU-a koje nisu članice eurozone, Velika Britanija i Mađarska rekle su ne izmjeni ugovora, a Švedska i Češka žele prvo konzultirati svoj parlament. Francuski predsjednik kaže da tekst međuvladina ugovora mora biti gotov do ožujka.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i Sarkozy bili su upozorili da će predložiti svoj proračunski pakt kako bi osnažili pravila i sankcije za svih 27 članica EU-a, a da će eurozona nastaviti ići sama u slučaju neuspjeha. Voljeli bismo da se svih 27 zemalja dogovorilo o reformi ugovora, ali to nije bilo moguće zbog stajališta naših britanskih prijatelja, kazao je Sarkozy novinarima.

Njemačka se zauzima za ugovor o jačanju proračunske discipline koji bi bio obvezujući, što je, smatraju čelnici te zemlje, jedini način da se ubuduće poštuju pravila i spriječe nove anomalije.

Summit EU-a, kojeg je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dramatično nazvao zadnjom prilikom za reformu gospodarskog upravljanja, formalno će početi danas, nakon što Hrvatska potpiše Ugovor o pristupanju EU-u.
XS
SM
MD
LG