Dostupni linkovi

Vašington traži odlučnije korake od EU po pitanju dužničke krize



Američki ministar finansija Timoti Gajtner zatražiće od francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, tokom posjete Parizu, odlučnije korake u rješavanju rastuće evropske dužničke krize uoči ključnog samita EU ove sedmice. Gajtner, čija se posjeta Evropi vidi kao znak da Vašington na samit EU gleda kao na odlučujući potez ka rješavanju krize, rekao je juče da je ohrabren koracima u pravcu zajedničkih propisa za zemlje EU.

On je naglasio centralnu ulogu u rješavanju krize Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ i Evropske centralne banke, koja je oklijevala da preduzme odlučujuće korake dok se same vlade ne suoče sa svojim finansijskim problemima.

Gajtner će se tokom prijepodneva sastati sa francuskim ministrom finansija Fransoa Baronom u Parizu, prije razgovora sa Sarkozijem u predsjedničkoj palati. Američki ministar finansija podržao je francusko-njemački prijedlog za izmjenama Ustava EU nakon što je Agencija za kreditne rejtinge "Standard and Purs" stavila skoro sve članice evrozone, uključujući Njemačku, pod "kreditnu prismotru" zbog bojazni od uticaja dužničke krize.
XS
SM
MD
LG