Dostupni linkovi

Tači: Srbija 'de jure' priznala Kosovo


Hašim Tači, premijer Kosova
Hašim Tači, premijer Kosova
Premijer i Vlada Kosova nastavljaju sa ocenama da postignuti sporazum o integrisanom upravljanju granicama sa Beogradom predstavlja priznanje Kosova od strane Srbije.

Tokom prezentovanja sporazuma u kancelariji Vlade zamenica premijera i šefica pregovaračkog tima Edita Tahiri i premijer Kosova Hashim Thaçi sa divljenjem su govorili o sporazumu, ističući da je to pobeda Kosova u dijalogu sa Srbijom.

Thaçi je tom prilikom kazao da sporazum predstavlja jedan veoma važan korak za
uspostavljanje vladavine reda i zakona na severu Kosova.

“Integrisano upravljanje granicom kao evropski model garantuje brzo i lako kretanje ljudi i robe. Ali istovremeno, ovaj sporazum na jedan ili drugi način predstavlja i priznanje i “de jure” Kosova, odnosno granice, od strane Srbije”, kazao je on.

Kosovski premijer je istakao da će na šest graničnih prelaza kosovske institucije sprovoditi zakone Kosova, dok će EULEX, prema njegovim rečima, nadgledati i pružati podršku kada je u pitanju sprovođenje evropskih standarda integrisanog upravljanja granicom.

“Ono što se traži i od svedoka i od garanta ovog međudržavnog sporazuma je pažljivo praćenje njegovog sprovođenja, a to ćemo zatražiti i tokom predstojećih dana od Brisela, ali i od SAD”, kazao je Thaçi.

Sprovođenje sporazuma - ključ uspeha dijaloga

Šefica pregovaračkog tima, Tahiri, izjavila je da je ključ uspeha tehničkog dijaloga sprovođenje sporazuma.

“Mi smo se svi angažovali kako bismo postigli sporazume, i pozdravili smo ih,
Šefica pregovaračkog tima Kosova i zamenica premijera Edita Tahiri
Šefica pregovaračkog tima Kosova i zamenica premijera Edita Tahiri
ali njihovo sprovođenje je neophodno za postizanje ciljeva ili uspeha”, kazala je ona.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Bajram Rexhepi, izjavio je da će sprovođenje sporazuma zavisiti i od pritiska međunarodne zajednice na Srbiju.

“Što se naše strane tiče, mi ćemo sprovesti što je postignuto, a što se tiče Srbije, to zavisi od pritiska međunarodne zajednice”, kazao je on.

Inače tokom procesa dijaloga, predsednik Skupštine Jakup Krasniqi je u nekoliko slučajeva okrivio vladu zbog načina na koji pregovara i postiže sporazume. Ovog puta on je izjavio da snema potrebe da porazum prođe kroz Skupštinu, kao što je to ranije govorio.

Međutim, Krasniqi je naglasio da je sada potrebna pažnja tokom potpisivanja tehničkog protokola kojim će se pojasniti detalji sporazuma.

“Ovi zaključci su kompromis za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, ali smatram da, kada je ovaj sporazum u pitanju, Vlada oko njega neće pristati na kompromis”, istakao je on.

Sporazumu o integrisanom upravljanju granicom snažno se protivi kosovska opozicija koja za sporazum ističe da ne predstavlja priznanje Kosova i njegovih granica od strane Srbije, već korak unazad za Kosovo, u vreme pre proglašenja nezavisnosti.

Opozicija smatra da je ovim sporazumom Kosovo učinilo uslugu Srbiji za ispunjenje potrebnih uslova kako bi dobila status kandidata u EU.
XS
SM
MD
LG