Dostupni linkovi

Srbija i Crna Gora čekaju odluku u petak


Zastave zemalja članica Evropske Unije
Zastave zemalja članica Evropske Unije
Savet ministara Evropske unije je u ponedeljak uveče u Briselu "uzeo na znanje povoljnu ocenu Evropske komisije i preporuku da se Srbiji odobri status kandidata (za članstvo), što će razmotriti Evropski savet”, izjavio je Mikolaj Dovgjelevič, poljski diplomata koji predsedava Evropskim savetom.

Kako javlja dopisnik RSE iz Brisela Rikard Jozwiak, u zaključcima zasedanja ministara EU se naglašava "napredak koji je Srbija dosad ostvarila u obnovljenom dijalogu s Prištinom i to da glatko i u dobroj veri primenjuje postignute dogovore".

Postoji očekivanje da je poboljšanje odnosa Beograda i Prištine nezaustavljiv proces i to je jako važno. Svaki dan se računa i pre i posle sastanka Evropskog saveta. Ako tražite direktan odgovor da li će Srbija dobiti kandidaturu, ne mogu da odgovorim na to pitanje. Smatram da je uloženo dosta napora danas da se dobije izbalansiran tekst i uveravam vas da će Evropski savet u petak ozbiljno razmotriti kako datum za početak pregovora Crne Gore, tako i status kandidata Srbije”, rekao je Dovgjelevič.

Evropski komesar Štefan File je istakao na konferenciji za štampu da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton šefove diplomatija EU iscrpno dodatno izvestila o rezultatima dijaloga Beograd - Priština.

File je dodao da je očigledan napor da iz poruka ministara EU i Priština i Beograd shvate da mogu biti zajedno i dobitnici i gubitnici kroz taj dijalog.

“Beograd je napredovao u dijalogu sa Prištinom, a implementacija dogovorenog je već počela. Imali smo raspravu i o pozitivnom razvoju događaja na severu Kosova, gde je počeo proces uklanjanja barikada. Dijalog se nastavlja u narednim danima i postoji očekivanje da će doneti nove rezultate”, rekao je File.

Štefan File
Štefan File
U zaključcima zasedanja ministara EU se naglašava takođe "napredak koji je dosad ostvarila u obnovljenom dijalogu (s Prištinom) i to da glatko i u dobroj veri primenjuje postignute dogovore".

Dovgjelevič je ukazao na stav šefova diplomatija EU da je Srbija je ostvarila značajan napredak u ispunjavanju političkih kriterija i da je pre svega dostigla potpuno zadovoljavajuću saradnju s Haškim sudom hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

On je dodao da je zaključeno i da je dosta napretka Srbija imala i u ekonomiji.

Prioritet trajno poboljšanje odnosa sa Kosovom

Znatan deo rasprave je bio posvećen regionalnom pomirenju i dijalogu Srbije i Kosova, a zaključcima se daje "puna podrška dijalogu Beograd-Priština i pozdravlja napredak posebno ok ocarina, univerzitetskih diploma, matičnih knjiga, slobode kretanja, katastara i integrisanog upravljanja granicama (IBM)".

Savet ministara EU je pozvao obe strane da se dalje konstruktivno angažuju u rešavanju ostalih pitanja u dijalogu i dostignu brze i opipljive rezultate, naglašavajući da svi moraju biti uključeni u regionalnu saradnju. Takođe je naglašeno da je "Savet primio na znanje da će Evropski savet razmotriti otvaranje pregovora o članstvu(sa Srbijom), čim Evropska komisija oceni da je Srbija dostigla nužni nivo ispunjavanja merila za članstvo,a posebno ključni prioritet vidljivog i trajnog poboljšanja s Kosovom".

S tim u vezi se ukazuje i na potrebu ispunjavanja uslova stabilizacije i pridruživanja, naročito uključivanja svih strana u regionalnu saradnju, poštovanja Ugovora o energetskoj zajednici, rešenjima za talekomunikacije, sprovođenje dogovora, aktivne saradnje s Euleksom.

Savet ministara je zatražio od Evropske komisije da ga obavesti što pre o ispunjavanju ključnih prioriteta od strane Srbije.

U slučaju Crne Gore Savet ministara je istakao da je Podgorica dostigla visoku ravan ispunjavanja posebno političkih uslova, kao i napredak ka uspostavljanju tržišne privrede.

Kako je rečeno, Evropski savet je taj koji će odlučiti o datumu početka pregovora s Podgoricom.

Tadić: Do 9. decembra se može još dosta toga uraditi

Predsednik Srbije u ponedeljak je izjavio da, ukoliko Srbija ne dobije status kandidata, od njega se ne sme odustati.

“Ne znam da li ćemo posle uklanjanja barikada na severu Kosova dobiti status kandidata, ali, ukoliko se to ne dogodi, ne smemo odustati”, izjavio je Boris Tadić u iščekivanju konačne odluke Evropskog saveta.

On je rekao da eventualno negativno mišljenje šefova država EU ne bi predstavljalo i definitivni poraz Srbije na putu ka evroiontegracijama, već jednu izgubljenu bitku.

“Do 9. decembra, kada se očekuje odluka o kandidaturi, još dosta toga može da se uradi. Uvek treba biti optimista, ali ne i neodgovorni optimista jer su ipak velike šanse da ne dobijemo pozitivno mišljenje” naveo je Tadić.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević izjavila je u ponedeljak uveče da Srbija treba da nastavi reforme bez obzira da li će dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, jer su one u njenom interesu.

"Ako Srbija ne dobije status kandidata najvažnije je šta ćemo uraditi dalje. Najvažnije je zašto smo na putu (evropskih integracija) i ako smo u njega ušli zato što smo prepoznali interes onda je odgovor da ćemo nastaviti da radimo", rekla je ona.

Čelnici Evropske unije će u petak najverovatnije morati da donesu konačnu odluku o davanju statusa kandidata za članstvo Srbiji, čemu se protive Nemačka i Austrija.

Nekoliko sati uoči početka zasedanja u Briselu, na severu Kosova lokalni Srbi su postigli dogovor sa KFOR-om o uklanjanju dela barikada.

Sagovornici RSE ocenili su da je ponašanje Srbije u dijalogu sa Prištinom razljutilo čelnike EU, ali da su šanse da ona dobije status kandidata pola – pola.
XS
SM
MD
LG