Dostupni linkovi

Poljski ministar: Odluka u petak, Srbija ostvarila napredak


Savet ministara Evropske unije je u ponedeljak uveče u Briselu "uzeo na znanje povoljnu ocenu Evropske komisije i preporuku da se Srbiji odobri status kandidata (za članstvo), što će razmotriti Evropski savet (vođe EU), izjavio je Mikolaj Dovgjelevič, šef diplomatije Poljske, predsedavajuće EU.

U zaključcima zasedanja ministara EU se naglašava takođe "napredak koji je Srbija dosad ostvarila u obnovljenom dijalogu (s Prištinom) i to da glatko i u dobroj veri primenjuje postignute dogovore".

„Postoje očekivanja da je poboljšanje odnosa između Srbije i Kosova nezaustavljiv proces i da će se nastaviti i pomenuto je da je ovo veoma važno. Svaki dan se računa, i pre i posle Evropskog saveta, za poboljšanje odnosa“, kazao je on.

Šef poljske diplomatije naglasio je da ne može da da odgovor na pitanje da li će Srbiji biti odobren kandidatski status, jer je to pitanje za Evropski savet.

„Ja sam zadovoljan i srećan da vidim da smo usvojili zaključke, uključujući i one o Srbiji i mislim da je to pozitivan znak. Smatram da je uloženo dosta napora danas da se dobije izbalansiran tekst i uveravam vas da će Evropski savet u petak ozbiljno razmotriti kako datum za početak pregovora Crne Gore, tako i kandidatski status Srbije“, istakao je Dovgjelevič.
XS
SM
MD
LG