Dostupni linkovi

Egipćani danas ponovo izlaze na birališta


Egipćani danas glasaju u drugom krugu prve faze parlamentarnih izbora, a organizacija Muslimanska braća pokušaće da učvrsti vođstvo ispred stranaka radikalnih islamista i liberala.

Većinu mandata na prvim slobodnim izborima u Egiptu osvojiće političko krilo Muslimanske braće, Stranka slobode i pravde, što bi mogao da bude uvod u borbu sa vojskom za prevlast u zemlji.

Ovaj islamistički pokret bio je formalno zabranjen tokom vladavine predsjednika Hosnija Mubaraka.Prema dosadašnjim rezultatima, drugoplasirana stranka je ultrakonzervativa salafistička Partija nuri, koja podržava striktnu primjenu šerijatskog zakona.

Očekuje se da će se u Aleksandriji, drugom najvećem egipatskom gradu, voditi tijesna trka između kandidata ove dvije partije.

Fazni izbori trajaće šest semdica, a završiće se u januaru. Glasanje je dio dugog procesa tranzicije u civilnu upravu, u okviru kojeg će u junu biti održani i predsjednički izbori.

Rast populanrosti salafista izazvao je bojazan među običnim Egipćanima, zbog njihovog potencijalnog uticaja na sve aspekte društva.
XS
SM
MD
LG