Dostupni linkovi

Rezultati izbora ozbiljan alarm za Jedinstvenu Rusiju


Moskva: Uhapšeno nekoliko lidera opozicije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Ruska policija uhapsila je u nedelju, 04.12., u centru Moskve više lidera neparlamentarne opozicije, koji su namjeravali da održe miting protiv glasanja na parlamentarnim izborima, ali za miting nisu imali dozvolu vlasti. Video: RSE, Ruski servis

Priredio: Ognjen Zorić

Partija „Jedinstvena Rusija“ premijera Vladimira Putina osvojila je 49,98 odsto glasova na izborima, čime je pretrpela veoma veliki pad u odnosu na prethodne izbore.

Ipak, stranka je uspela da dođe do same granice da obezbedi apsolutnu većinu u ruskoj Dumi, za šta je potrebno 50 procenata glasova.

Iako je predsednik Rusije i nosilac izborne liste Jedinstvene Rusije, Dmitrij Medvedev, tokom večeri nagovestio pobedu uz formiranje postizborne koalicije, u kasnijem obraćanju se ogradio izjavom da će „konačne zaključke izvući po objavljivanju zvaničnih rezultata izbora".

Stojeći uz Medvedeva, Putin je u izbornom štabu pokušao da rezultate predstavi ne tako lošim, dodavši da oni odražavaju realnu situaciju u državi.

"Sudeći po ovim rezultatima, bićemo u mogućnosti da obezbedimo stabilan razvoj zemlje“, rekao je Putin.

Premijer Vladimir Putin i predsednik Dmitrij Medvedev u izbornom štabu "Jedinstvene Rusije" u nedelju
Premijer Vladimir Putin i predsednik Dmitrij Medvedev u izbornom štabu "Jedinstvene Rusije" u nedelju
Predsedavajući ruske Državne dume Boris Grizlov bio je optimističniji i pobedu je proglasio dok su se glasovi još brojali. Osvrnuo se i na mali odziv birača, oko 50,4 odsto, za šta tvrdi da je posledica kampanje opozicionih stranaka koje su biračima "pokazivale da je sve loše".

“Jedinstvena Rusija je pobedila! Ostvaren je veoma značajan rezultat. I dalje pratimo brojanje, uz nadu da ćemo osvojiti većinu mandata u Dumi. Dobili smo podršku birača i možemo da kažemo da Jedinstvena Rusija ostaje vladajuća partija!“ kazao je Grizlov.

Prema podacima internet sajtu Centralne izborne komisije, na drugom mestu je Komunistička partija sa 19,95 odsto glasova, a slede Pravična Rusija sa 12,85 odsto i Liberalno-demokratska partija sa 11,95 osvojenih glasova.

Lider komunista Genadij Zjuganov, komentarišući rezultate, osvrnuo se na pad podrške Jedinstvenoj Rusiji.

“Naši građani su odstupili od kursa vladajuće partije... Uprkos naporima da razbiju javno mnjenje, zemlja je odlučila da uskrati podršku Jedinstvenoj Rusiji, koja je zapravo poražena u svakom gradu širom države“, rekao je Zjuganov.

VIDEO: Izbori u Rusiji
Rusija bira donji dom parlamenta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00
Sergej Mironov je nakon objave preliminarnih rezultata rekao da je zaovoljan uspehom Pravedne Rusije.

“Još je rano da se govori o konačnim rezultatima, ali čini se da su dobri... možda ne tako dobri kako smo želeli, ali izgleda da se borimo za treće mesto i mislim da imamo šansu da ga osvojimo“, rekao je.

Politički analitičar Pavel Salin, ocenio je za Radio Slobodna Evropa da rezultati pokazuju da je društvo postalo nemirno.

“Ovo nije potpuni poraz Jedinstvene Rusije, ali bi trebalo da bude ozbiljan alarm, ne samo za tu partiju, već za vlasti uopšte. U društvu se formiralo protestno raspoloženje, i takvo raspoloženje može biti naplaćeno od strane opozicionih partija“, rekao je.

Ostale tri stranke koje su učestvovale u trci za parlament, Jabloko, Patriote Rusije i Pravo delo ostali su daleko ispod cenzusa.

Ruska policija uhapsila je u centru Moskve više lidera neparlamentarne opozicije, koji su nameravali da održe miting protiv glasanja na parlamentarnim izborima, ali za miting nisu imali dozvolu vlasti. Jake policijske snage su, kako blokadom oko Manježnog trga, tako i hapšenjima, sprečile održavanje mitinga.
XS
SM
MD
LG