Dostupni linkovi

Muslimansko bratstvo već se proglasilo pobjednikom


Pristalice Partije slobode i pravde, koju je osnovalo Muslimansko bratstvo, Kairo, novembar 2011.
Pristalice Partije slobode i pravde, koju je osnovalo Muslimansko bratstvo, Kairo, novembar 2011.
Nekad zabranjeno Muslimansko bratstvo, već sada se, nakon prvog kruga glasanja na egipatskim izborima, proglasilo pobjednikom. U ponedjeljak i utorak glasalo se u devet od ukupno 27 egipatskih provincija, uključujući Kairo i Alexandriju, te Luxor i ruralna područja na jugu zemlje.

Politički analitičari predviđali su da bi veliki odaziv birača bio u korist Muslimanskog bratstva. Prije svega zbog činjenice da su u vrijeme 30-godišnje vladavine bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka bili zabranjeni, ali i zato što su se na izborima pojavili kao najjača opozicija.

Čelnici Muslimanskog bratstva zahtijevaju da onaj tko bude imao većinu u Parlamentu, dobije i pravo izbora Vlade.

Abdelmoez Ibrahim, čelnik Vrhovnog sudskog Odbora za izbore, kaže kako će mu prvi slobodni izbori ostati u živom sjećanju, zbog velikog odziva birača.

"Bila je to takva gužva i odaziv kakav nismo mogli ni predvidjeti", kazao je.

Čelnici Muslimanskog bratstva već sada zahtijevaju da onaj tko bude imao većinu u Parlamentu, dobije i pravo izbora Vlade. Unaprijed pripremajući pozornicu za eventualni „okršaj“ s vojnom upravom.

Vrh Egipatske armije koji je vlast preuzeo u februaru, nakon Mubarakovog pada, saopštio je kako će imenovati novi Kabinet i kako ga nikakav Parlament neće imati pravo raspustiti.

Sačekati sa konačnim ocjenama

Mohammed Mursi, vođa Partije mira i pravde, koju je osnovalo Muslimansko bratstvo, izjavio je da novu Vladu mora sastaviti parlamentarna većina, koju bi trebala činiti koalicija glavnih stranaka. Ova izjava tumači se kao direktna poruka Generalštabu oružanih snaga da ne poduzima jednostrane akcije.

Izborni plakati Partije slobode i pravde, Kairo, novembar 2011.
Izborni plakati Partije slobode i pravde, Kairo, novembar 2011.
U Muslimanskom bratstvu predviđaju da će njihova Partija slobode i pravde osvojiti 50 posto glasova, ali analitičari upozoravaju da sa konačnim ocjenama valja sačekati. Egiptu naime predstoje još dva kruga glasanja za Donji, a potom tri kruga glasanja za Gornji dom Parlamenta. Čitav posao neće biti završen do marta 2012.godine.

Prema neslužbenim rezultatima, u nerazvijenim krajevima Egipta začuđujuće dobro je prošla glavna stranka reakcionarnih islamističkih Salafija. Snažna podrška Salafijama, koji su na političkoj ljestvici mnogo desnije od Muslimanskog bratstva, smanjila bi podršku Partiji slobode i pravde.

Najveći protivnici Bratstvu su liberalno-sekularna grupa okupljena u Egipatski blok. Njihov je program sačuvati civilno društvo našao među glasačima podršku, ali tek će se za 4 mjeseca znati koliko je ta podrška zaista jaka.
XS
SM
MD
LG