Dostupni linkovi

Spot o LGBT pravima "isprovocirao" SPC



(Spot o LGBT pravima)

Petar Komnenić

Televizijski spot o pravima seksualnih manjina u kome se dva glumca ljube, izazvao je podijeljne nezvanične reakcije ali je prva institucionalna osuda stigla od strane Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Gostujući u emisiji Vruće stolice radija Antena M rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović kazao je da spot o LGBT pravima doživljava kao promociju javnog nemorala. Perović je rekao da je gledajući taj spot osjećao kao žrtva nasilja.

"Dakle, nijesam pretpostavio da ću da vidim homoseksualce niti glumce, nego sam očekivao da vidim Vučinića, Jovetića i da vidim kako se igra fudbal. Ja sam se osjećao ugroženim, to je bila agresija na mene i na ambijent u kojem ja vaspitavam moju djecu", kazao je Perović i dodao, "Dakle, neka to zadrže za svoju intimu, neka mi to ne plasiraju, pogotovo ne u momentu kada ja očekujem fudbal. Oni bi tamo da se bore za svoja prava a da tamo neko drugi rađa djecu i da ljudi izrastaju, stasavaju i da se društvo širi. Pod pretpostavkom, ako je to ravnopravno, ako je to potpuno isto da li bismo mi danas pričali u studiju, da li bismo mi postojali da su naši roditelji bili homoseksualci."

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević u izjavi za RSE kaže da je nimalo ne čudi stav rektora Bogoslovije koji su ranije iznosili i drugi crkveni velikodostojnici.

"Ništa novo kada je crkva u pitanju. I ova izjava manje više liči na sve koje su saopštavali ostali crkveni zvaničnici, ali i dio očekivanih otpora o ostvarivanju modernog koncepta ljudskih prava koji u ovom slučaju podrazumijeva zaštitu LGBT prava. Crkva bi morala doprinijeti razvoju tolerancije i razmuijevanja u društvu, čak i za one različitosti koje njoj nijesu bliske. Ovakvi radikalni stavovi crkve svakako ne doprinose ni demokratizaciji društva, a još manje širenju onih vrijednosti na kojima se zasniva religija, bilo da se radi o ovoj ili nekoj drugoj crkvi", ocjenjuje Uljarević.

Raonić i Uljarević: Klasično licemjerje

Komentarišući stav rektora Perovića u Građanskoj alijansi kažu da se Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori kasno sjetila brige o javnom moralu i mentalnom zdravlju građana.
Daliborka Uljarević, direktorka Centra za građansko obrazovanje
Daliborka Uljarević, direktorka Centra za građansko obrazovanje

"Stav koji smo čuli od gospodina Perovića je klasičan primjer licemjerja jer ukoliko se zgražava i brani moralni kodeks Crnogoraca, gospodin Perović je morao početi mnogo ranije da se time bavi. Mislim da su od ovoga što smo mogli da vidimo i što je borba za ljudska prava, mnogo sporniji bili njihovi dočeci ratnih zločinaca u manastirima, odbrana pedofila koji postoje u crkvi i razne druge stvari na koje nijesu reagovali", kaže izvršni direktor u Građanske alijanse Boris Raonić.

I Daliborka Uljarević kaže da crkva u prošlosti nije bila tako agilna kao što je sada u osudi pripadnika jedne manjinske grupacije.

"Mi smo svjedoci toga da crkva ne reaguje na brojne probleme koji opterećuju ovo društvo i brojne devijacije koje mnogo više oslikavaju onu vrstu ocjene koju je dao rektor Perović dao za ovaj spot, a dodatno imajući u vidu kakav govor mržnje, neki visoki crkveni velikodostojnici propagiraju, ovo je u krajnjem slučaju vrlo licemjerno", kazala je Uljarević.

Spot o LGBT pravima u kome se dva glumca ljube proslavljajući pogodak fudbalske ekipe izazavao je podijeljene reakcije u crnogorskom društvu. Zbog anonimnih prijetnji koje su dva glumca iz spota primili neposredno nakon prikazivanja, ekipa na čelu sa režiserom nakratko je bila napustila Podgoricu.

Tim povodom reagovala je i međunarodna organizacija Civil Right Defenders čiji je izvršni direktor od nadležnih tražio da rasvijetle taj slučaj.
XS
SM
MD
LG