Dostupni linkovi

Ispaljene rakete iz Libana na Izrael



Četiri rakete tipa "kaćuša" ispaljene su prošle noći iz Libana na sever Izraela, pričinivši materijalnu štetu i izazvavši požar.

Libanski vojni portparol potvrdio je jutros da je jedna raketa ispaljena iz južnog Libana u pravcu Izraela, istakavši da je još uvek nejasno ko stoji iza toga.

On je dodao da je Izrael odgovorio ispalivši četiri rakete.

Izrael je upozorio vladu u Bejrutu protiv nastavka sličnih napada.

Region Rmaiš uglavnom kontroliše militanti Hezbolah koji je 2006. godine više od mesec dana ratovao protiv izraelske armije.

Izraelske bezbednosne službe ne veruju međutim da je Hezbolah odgovoran za napad, već smatraju da su ga izvele male frakcije povezane sa globalnim pokretom džihad, u kome su uglavnom Palestinci.

Incident koji se dogodio je prvi za gotovo dve godine i osmi od kraja libanskog rata. Do sada je u takvim incidentima povređen jedan Izraelac.

Lider Hezbolaha šeik Hasan Nasralah nagovestio je ovog meseca da bi izraelski napad na Iran ili mešanje Zapada u događaje u Siriji doveo do sukoba između Izraela i Hezbolaha.

Izraelsko libanska granica je uglavnom mirna poslednjih godina ali se strahuje za moguće širenje napetosti zbog četvoromesečnih sukoba u Siriji i jačanja sankcija protiv Irana zbog razvoja nuklearnog programa.
XS
SM
MD
LG