Dostupni linkovi

Italijani pozvani da otkupljuju državni dug u znak podrške



Italijani su danas pozvani da učestvuju u jačanju poverenja u njihovu zemlju time što će otkupljivati državni dug, tokom "dana blagajničkih zapisa".

Kamate na italijanski državni zajam su skočile poslednjih meseci na preko sedam odsto, koliko su iznosile i prilikom danasnjeg izdavanja 567 miliona evra obveznica.

Taj nivo smatra se neodruživim na duži rok za Italiju koja ima ogroman dug od 1.900 milijardi evra (oko 120 odsto njenog BDP-a).

Dan kupovine državnih obveznica pokrenuo je jedan preduzetnik koji je 5. novembra objavio oglas na celoj strani lista Korjere dela sera (Corriere della sera), glavnog lista u zemlji, pozivajući Italijane da otkupe dug.

Da bi podstakli Italijane da podrže svoju zemlju banke tokom današnjeg dana ne traže od pojedinaca i firmi da plaćaju proviziju prilikom kupovine blagajničkih zapisa na sekundarnom tržištsu, gde se prodaju već izdati dužnički papiri.

Bloger specijalizovan za finansije Paolo Barari je na plaćenom oglasu
na pola strane u listu Libero napisao "Ne hvala" za ovu inicijativu.

"Volimo Italiju ali nismo spremni da žrtvujemo svoju životnu ušteđevinu da bi spasili političku kastu, bankare i velike monopole", napisao je on.

Istovremeno je Međunarodni monetarni fond (MMF) demantovao danas da
razgovara sa Rimom o spasilačkom paketu posle vesti u dnevniku La Stampa prema kojoj bi Fond mogao da deblokira između 400 i 600 milijardi evra za pomoć Italiji.

Zbog hitnosti situacije vlada Marija Montija, koja je došla na vlast pre dve nedelje, treba početkom iduće sedmice da usvoji novu seriju mera štednje da bi održala budžetsku ravnotežu 2013. kao i mere za podsticanje privrednog rasta.
XS
SM
MD
LG