Dostupni linkovi

Kfor potvrdio ograničenu upotrebu gumenih metaka



Kfor je potvrdio da je tokom uklanjanja barikade u Jagnjenici danas "ograničeno" koristio i gumene metke.

Kako je saopšteno iz Glavne komande, tokom incidenta snage Kfora su prvo obezbedile prepreku, a zatim su koristeći specijalizovanu mašineriju uklonile vozila sa barikade.

U toj akciji su korišćeni vodeni topovi kako bi demonstranti bili sprečeni u "daljim nasilnim reakcijama protiv snaga Kfora".

"Tokom operacije demonstranti su koristili naoružanje malog kalibra, i time ranili dva vojnika Kfora. Kfor takođe može da potvrdi da je bilo izolovane upotrebe gumenih metaka, suzavca i biber-spreja, kao odgovor na reakcije demonstranata", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se takođe ukazuje da je Kfor kontaktirao predsednika opštine Zubin Potok, koji najpre nije hteo da razgovara sa Kforom.

Kfor istiće da je današnja operacija u potpunosti u skladu sa okvirom njihove misije, da održava sigurno i bezbedno okruženje, kao i da obezbedi slobodu kretanja.

Istovremeno, portparol NATO, major Den Harvi je, kako prenosi agencija AP, rekao posle incidenta kod Zubinog Potoka da su vojnici Kfora dobili nalog da koriste bojevu municiju ukoliko budu napadnuti.

Srbi navode da je u današnjim sukobima ranjeno od 30 do 50 demonstranata.
XS
SM
MD
LG