Dostupni linkovi

Otvorena međunarodna konferencija o klimi



Konferencija UN o klimatskim promenama otvorena je danas u južnoafričkom gradu Durbanu, gde će predstavnici 183 zemlje do 9. decembra pokušati da odrede kurs borbe protiv globalnog zagrevanja.

Budućnost protokola iz Kjota, jedinog međunarodnog sporazuma koji kao cilj nameće smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za četrdesetak industrijalizovanih zemalja, najavljena je kao ključna tema konferencije, pored pitanja finansiranja najsiromašnijih zemalja.

Zemlje u razvoju, uz podršku brojnih drustvenih pokreta i nevladinih organizacija, traže da razvijene zemlje nastave angažovanje po isteku prve etape u okviru Protokola iz Kjota koja se završava 2012.

Uloga velikih zemalja kakve su Indija i Kina, ali i SAD, biće ključna kako Durban ne bi postao samo novi neuspeh, dve godine posle razočarenja na skupu u Kopenhagenu.

Pored toga, cilj da se globalno zagrevanje zadrži ispod granice od dva stepena Celzijusovih, usvojen prošle godine u Kankunu, deluje sve nedostižnije, imajući u vidu rekordne emisije ugljendioksida i neispunjena obećanja većeg broja zemalja.

SAD, koje nisu ratifikovale protokol iz Kjota, izrazile su očekivanje da će u Durbanu biti postignut skroman, ali konkretan napredak.

Japan, Rusija i Kanada su saopštile da više ne žele da se bave ispunjenjem zadatka koji odbijaju SAD, Indija i Kina.

Kina je najveći svetski emiter gasova staklene bašte, ispred SAD, koje su, međutim, najveći zagađivač planete po stanovniku.

EU je najavila da će odbiti angažovanje na novim ciljevima smanjenja gasova staklene bašte bez učešća SAD, Kine i drugih velikih zagađivača.

Nevladina organizacija Oksfam ocenila je, uoči otvaranja konferencije, da su nedavne oluje i suše koje su izazvale skok cena prehrambenih proizvoda samo "tužan nagoveštaj" onoga što će se dešavati kada klimatske promene postanu još intenzivnije.

Izveštaj te britanske organizacije podseća na skok cena pšenice, kukuruza i sirka izazvan ektremnim meteorloškim pojavama koje su poslednjih 18 meseci dovele do praga siromaštva milione ljudi.
XS
SM
MD
LG