Dostupni linkovi

Očekuje se pritisak Obame na lidere EU



Američki predsednik Barak Obama vršiće tokom današnjeg susreta u Beloj kući pritisak na predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza i predsednika EU Hermana van Rompeja da se postigne konačno rešenje za dužničku krizu u evrozoni, procenjuju analitičari.

U vreme kada Nemačka i Francuska pokušavaju da ojačaju kontrolu budžeta u evrozoni, Van Rompej i Barozo suočiće se sa teškim pitanjem američkog predsednika koliko bi još mogla trajati kriza.

Analitičari navode da se ne očekuje da će biti postignut neki veći dogovor na sastanku, kojem ne prisustvuju šefovi evropskih država koji treba da donesu ključne odluke o buducnosti evrozone.

Međutim, Van Rompej i Barozo imaju određeni uticaj kao šefovi ključnih evropskih institucija koje su u središtu napora za borbu protiv krize a koja je pod znak pitanja stavila budućnost evrozone.

Očekuje se da će Obama ponovo izraziti uverenje da se evropsko rukovodstvo može izboriti sa krizom, ukoliko za to pokaže neophodno političko vođstvo.

On je prethodno kazao da je za umirenje tržišta u Evropi neophodno preduzeti "neke teške odluke" ali nije ulazio u detalje šta se pod tim podrazumeva.

Obamina administracija izrazila je zabrinutost da bi evropska kriza mogla da ugrozi i američku ekonomiju.
XS
SM
MD
LG