Dostupni linkovi

Predmeti ratnih zločina: Manje presuda nego sudova


Sudnica suda u Bihaću - ilustracija
Sudnica suda u Bihaću - ilustracija
Predmeti ratnih zločina neće moći biti riješeni u planiranom roku od 15 godina uz sadašnji tempo rada pravosudnih institucija na entitetskom nivou, u kojima je za prvih devet mjeseci ove godine izrečeno 13 presuda, ili manje od jedne presude po sudu.

Iako se u sudovima i tužilaštvima nastoji ispoštovati rok propisan usvojenom Strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, brojni problemi, poput nedostatka kadrova, nedostupnosti osumnjičenih i svjedoka, ali i nedovoljna saradnja u razmjeni informacija, usporavaju procese suđenja.

Sud i Tužilaštvo BiH - ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Sud i Tužilaštvo BiH - ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
U radu na predmetima ratnih zločina po ažurnosti se izdvajaju Sud i Tužilaštvo u Bihaću. Kantonalni sud u ovom gradu završio je devet predmeta ove godine, od toga šest za koje su optužnice podignute takođe u ovoj godini, a tri iz prethodne.

Predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću Edina Arnautović kaže da na predmetima ratnih zločina rade dva tužioca koja svoje rezultate ostvaruju zahvaljujući entuzijazmu, i prekovremenom radu'.

Arnautović, pak, napominje da su predmeti koje prosljeđuje državni Sud kantonalnim sudovima poslani sa zakašnjenjem od dvije godine, što može ugroziti ispunjenje rokova:

''Ne znam da li ćemo mi uspjeti ispoštovati rok, a mislim da se nećemo razlikovati od drugih jer problem je identičan u svakom sudu. Svakom će nedostajati vremena. Malo je to kašnjenje u dostavljanju tih predmeta nas omelo, međutim, ja znam to nije kašnjenje zato što je to kod nekog stajalo, nego je trebalo to ispitati, kategorisati. Ne kažem ja da je to neko zakasnio, ne, nego je to postupak koji je trajao. E sad, postoji mogućnost da nas uskrati da mi dođemo u situaciju da nismo u stanju ispunjavati rokove određene Strategijom za rad na predmetima ratnih zločina upravo iz objektivne nemogućnosti'', kaže Edina Arnautović.

Novković: Posao možemo završiti u roku

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli trenutno radi na 15 predmeta, a Strategijom zacrtani rokovi zavisiće od broja predmeta koje očekuju od državnog Suda.
Admir Arnautović: Postoje i određeni problemi sa pretraživanjem podataka o osumnjičenim i svjedocima u ovim predmetima, što može dovesti do određenih zastoja u procesuiranju.

''Mogu potvrditi da tužioci u ovom tužilaštvu intenzivno rade na ovom broju predmeta koje trenutno imamo i nastoji se da se predmeti završe u objektivno mogućim rokovim. Ali postoje i određeni problemi koji se tiču dostupnosti osumnjičenih u ovim predmetima organima krivičnog gonjenja, isto tako dostupnosti svjedoka u ovim predmetima i njihove spremnosti da svjedoče. Također, postoje i određeni problemi sa pretraživanjem podataka o osumnjičenim i svjedocima u ovim predmetima, što može dovesti do određenih zastoja u procesuiranju'', navodi glasnogovornik tuzlanskog Tužilaštva Admir Arnautović.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini za prvih devet mjeseci nije podiglo nijednu optužnicu za ratne zločine, a Danka Prodanović, glasnogovornica ovog tužilaštva, navodi da je jedna od ključnih prepreka nedostupnost svjedoka, koji se uglavnom nalaze u inostranstvu.

''Problem koji treba rješavati na nivou države je i razmjena podataka između tužilaštava, između Federacije i Republike Srpske, u pružanju uzajamne pomoći, iznalaženju svjedoka, osumnjičenih, dolaženju do dokaza", ocjenjuje Prodanović

Prodanović pojašnjava da su 20-ak predmeta poslali na ocjenu Tužilaštvu BiH, te da se u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini vodi sedam istraga protiv 58 lica.

Prodanović smatra da se ovim tempom neće moći ispoštovati rok iz Strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, te da je neophodna promjena u odnosu Tužilaštva BiH i ostalih tužilaštava prema procesuiranju ovih predmeta, što bi u znatnoj mjeri doprinijelo da oni budu završeni u roku od 15 godina.

Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, smatra da neće biti potrebno redefinisati rokove zadate Strategijom ukoliko raspodjela predmeta među sudovima i tužilaštvima bude efikasnija.

“Ako najteži predmeti ostanu u Tužilaštvu BiH, a ostali budu prebačeni entitetskim pravosuđima, biće dovoljno vremena da se završe u skladu sa rokovima”, smatra Novković, koji je i predsjedavajući nadzornog tijela za sprovođenje Strategije.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa pred licem pravde:
Zajednica Hrvata u Banjaluci: Budućnost se gradi na toleranciji
Predmeti ratnih zločina: Manje presuda nego sudova
Uhapšeno osmoro osumnjičenih za zločin u logoru Silos

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



XS
SM
MD
LG