Dostupni linkovi

Priština kategorična: Zajedničko upravljanje za sve granične prelaze


Edita Tahiri
Edita Tahiri
Iako su izjave o rešavanju pitanja prelaza tokom dijaloga bile sve češće pre nego što su se dve strane vratile za sto u Brisel, Priština i Beograd su tokom poslednje runde dijaloga samo predstavile svoje stavove o integrisanom upravljanju granicom, dok pronalaženje rešenja oko prelaza tek predstoji.

Šefica kosovskog pregovaračkog tima, Edita Tahiri, u izjavi za RSE potvrdila je da je pitanje integrisanog upravljanja granicom po prvi put pokrenuto.

“Mi smo istakli našu spremnost za jedan evropski model integrisanog upravljanja granice, što podrazumeva saradnju i koordinaciju posla oko integrisanog upravljanja, u cilju povećanja bezbednosti i granične kontrole, a sa druge strane i otvaranje granica u skladu sa evropskim standardom”, kazala je ona.

Tahiri je dodala da kosovska strana neće prihvatiti bilo kakve napore srpske strane da ispolitizuje ovo pitanje.

“Konkretnije, srpska strana je imala tendencije da ovaj koncept iskoristi za političke ciljeve, čemu smo se mi usprotivili”, kazala je ona.

“Naš stav je jasan a to je da ovaj evropski model u zajedničkog upravljanja važi za sve granične prelaze između Kosova i Srbije, a njih je šest. Obično, ovi modeli se sprovode tako što se izgrađuju objekti u neutralnim zonama. Međutim, srpska strana je imala tendencije da se jedan takav sporazum navodno bavi samo graničnim prelazima 1 i 31 na severu Kosova”, navodi Tahiri.

Naredne nedelje nastavak dijaloga

Šefa srpskog pregovaračkog tima, Borislava Stefanovića, nismo uspeli dobiti. On je međutim prethodno za RSE izjavio da i ukoliko dođe do nekog sporazuma, to sigurno neće biti zajedničko upravljanje granicom, pošto te granice za Beograd ne postoje.

Brnjak, oktobar 2011
Brnjak, oktobar 2011
Sa druge strane, Tahiri je naglasila da se upravljanje granice vrši od strane države, te da su svi granačni prelazi u kompetenciji države Kosova. Isti takav model postoji i sa Makedonijom, Albanijom, a uskoro će biti i sa Crnom Gorom.

Ipak, o integrisanom upravljanju granica će se još uvek razgovarati, potvrdila je Maja Kocijančić, portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

O tome se razgovaralo i na tome će se raditi dalje, kazala je Kocijančić, dodajući da će se sledeća runda dijaloga održati naredne nedelje.

„Razgovaraće se o različitim temama, a među temama biće i implementacija već postignutih dogovora“, kazala je ona.

Dok dve strane pregovaraju prelazima, situacija na tim prelazima na severu Kosova je i dalje napeta, gde Srbi drže puteve pod blokadom.

Da podsetimo, 21 pripadnik KFOR-a je povređen prilikom akcije uklanjanja barikade kod Zvečana koja se desila u noći između srede i četvrtka. Incident se desio kada su demonstranti sa tri kamiona natovarena šljunkom počeli da izguruju vojnike KFOR-a, dok ih je deo demonstranata gađao kamenicama.
XS
SM
MD
LG