Dostupni linkovi

Uhapšeno osam osoba zbog ratnih zločina u Hadžićima


Po nalogu Tužilaštva BiH uhapšeno je osam osoba koje se tereti za ratne zločine na području Hadžića, a izvršeni su pretresi na sedam lokacija.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uhapšeni su: Mustafa Đelilović (1955), Fadil Čović (1953), Mirsad Šabić (1954), Nezir Kazić (1960), Bećir Hujić (1957), Halid Čović (1953), Šerif Mešanović (1957) i Nermin Kalember (1969).

Osmorica uhapšenih su pod istragom i sumnjiči ih se da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sve uhapšene se tereti za ratne zločine počinjenje nad osobama srpske i hrvatske nacionalnosti, koje su bile u protupravnom zatočenju u logoru Silos u Tarčinu te u objektima za zatočenje u prostorijama Osnovne škole 9. maj u Pazariću, kao i u logoru u magacinima kasarne Krupa.

U tim objektima je veliki broj civila i ratnih zarobljenika bio protupravno zatvoren te su bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje i prisiljavanju na prinudni rad.

Kao posljedica navedenih radnji više osoba je i smrtno stradalo, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
XS
SM
MD
LG