Dostupni linkovi

Vujanović i Krivokapić - lični obračun ili sukob institucija


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović
Posljednjim javnim nastupom predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića u kome je označio predsjednika Socijaldemokratske partije i šefa crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića kao inspiratora političkih napada na njega, definitivno je otvoren sukob između čelnika dvije najviše državne adrese.

Iako je godinama unazad bilo političkih nesuglasica između predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i šefa crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića, do prvog vrlo otvorenog sukoba je došlo u prvoj polovini prošle godine kada je Krivokapić optužio Vujanovića da se tajno sastao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Beogradu, a na osnovu informacija institucija koje su o tome obavjestile predsjednika Skupštine.

Nakon što je to demantovano iz kabineta Vujanovića, iz Socijaldemokratske partije je povremeno spočitavano Vujanoviću blizak odnos sa strukturama koje se nisu pomirile sa nezavisnošću Crne Gore, odnosno Srpskom pravoslavnom crkvom, dijelom opozicije i institucijama države Srbije.

Sukob na relaciji Vujanović i Krivokapić je kulminirao prethodnih nedjelja kada je Vujanović saopštio da Socijaldemokratska partija manja članica vladajuće koalicije vodi hajku protiv njega, a zatim je uslijedila nova izjava predsjednika Crne Gore u kojoj je označio Krivokapića kao inspiratora političkih napada na njega te da se s liderom socijaldemokrata razlikuje oko pojedinih temeljnih pitanja državne politike i ekonomije.

"On je apsolutno na čelu tog dijela SDP i više neću govoriti o SDP nego o njemu i onima oko njega. Ja mislim da mi predstavljamo dvije politike koje su različite prije svega u oblasti ekonomije i koje ja nikada nijesam krio u svom različitom viđenju. Kao što vidite i u odnosu na ovu himnu", kazao je Vujanović.

Krivokapić je potvrdio da postoje velike i suštinske razlike u stavovima sa predsjednikom Crne Gore, najavljujući da će naknadno detaljno analizirati institut predsjednika države.

"Mislim da se institucija predsjednika zaslužuje da se time pozabavim detaljnije i analitičkije ne uzgred i ne ovom prilikom. Radi se o temljenim razlikama u tumačenju Ustava i poštovanju Ustava. Ja mislim da tu nijesam jedini koji se ne slaže sa njim oko himne i oko drugih pitanja. Kao što vidite nema ni u njegovoj partiji podrške za to tako da tu je previše tema i previše suštinski važnih stvari za ovu državu da bismo uzgred govorili o njima", izjavio je Krivokapić.

Udaranje po prstima

U kojoj mjeri ovaj sukob šteti i utiče na odnose u vladajućoj koaliciji, bila su pitanja na koja odgovore nijesmo mogli da dobijemo u Demokratskoj partiji socijalista.
Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore, oktobar 2011.
Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore, oktobar 2011.

U Novoj srpskoj demokratiji pozdravljaju stav predsjednika Vujanovića vezan za posljednje dvije strofe himne oko čega se takođe vodi polemika, a za koje je Vujanović ustvrdio da ih je napisao ratni zločinac Sekula Drljavić i da ih treba ukloniti.

Potpredsjednik NOVE Goran Danilović očekuje od Demokratske partije socijalista da se odredi o tom stavu predsjednika države. Danilović vidi da DPS ćuti te da tim postupkom praktično staje na stranu SDP-a i Ranka Krivokapića sa željom da taj sukob pretvore u lični.

"Mislim da je nemoralno ćutati i sve pretvoriti u lični obračun Krivokapić – Vujanović. Tu nema ništa lično, koliko ja vidim. Ovdje je u pitanju jedan suštinski, krupni ideološki, civilizacijski razlaz. Ćutanje DPS, svih drugih izuzev gospodina Vujanovića znači da DPS misli kao i SDP, odnosno da će se predsjednik DPS odlučiti za predsjednika SDP odlučiti za predsjednika SDP, a ne potpredsjednika svoje partije i predsjednika države. Nevjerovatno", zaključuje Danilović.

Velizar Kaluđerović iz Socijalističke narodne partije iznosi lični stav i sumnju da se u pozadini radi o sukobu između predsjednika DPS-a Mila Đukanovića i Filipa Vujanovića. Po Kaluđeroviću više indikatora govori da se Đukanović preko Krivokapića obračunava sa Vujanovićem.

"Potpuno se logično nameće pitanje – da li je ovo sukob na relaciji Vujanović – Krivokapić, ili u suštini Milo Đukanović na specifičan način koristi svoju bliskost sa gospodinom Krivokapićem da bi udario po prstima potpredsjednika sopstvene partije, koji je po istraživanjima javnog mnjenja najpopularniji političar u Crnoj Gori. U prilog sumnji da je u suštini to u pitanju je ta tajnovita večera na Vili Gorica kada je Vujanović rekao hvala predsjedniku moje partije Đukanoviću što me nije branio od ljudi koji su me na tom sastanku žestoko napadali. Čini mi se da je time Vujanović poslao obavještenje javnosti da u suštini iza napada na njega stoji Milo Đukanović. Učinio je to na jedan vrlo specifičan način", smatra Kaluđerović.

Za Kaluđerovića je pozitivno što je predsjednik države Filip Vujanović ukazao na postojanje crnogorskog nacionalizma što je iziritiralo dio visokih krugova u vlasti.

"Čini mi se da je gospodin Vujanović korektno, javno sa mjesta šefa države ukazao na te stvari i to se očigledno ne dopada ljudima koji se po djelanju u posljednjih nekoliko godina mogu veoma jasno svrstati u crnogorske nacionaliste a u političkoj hijerarhiji su veoma visoko u Crnoj Gori. To su veoma značajna pitanja", smatra Kaluđerović.
XS
SM
MD
LG