Dostupni linkovi

Stefanović između Beograda i kosovskih Srba


Borko Stefanović na sednici parlamentarnog odbora za Kosovo, novembar 2011.
Borko Stefanović na sednici parlamentarnog odbora za Kosovo, novembar 2011.
Uoči nove runde dijaloga sa Prištinom sve je izraženije razilaženje zvaničnog Beograda i kosovskih Srba bez obzira da li oni pripadaju opoziciji ili vladajućim strankama u Beogradu. Oni su jasno poručili prvom čoveku pregovaračkog tima da neće prihvatiti već dogovorene sporazume o katastru, carinskom pečatu, matičnim knjigama i slobodi kretanja. Opozicija čak insistira i na krivičnoj odgovornosti Borislava Stefanovića zbog sporazuma koje je postigao sa Prištinom.

Do juče su prvog pregovarača Beograda kritikovali Srbi sa severa Kosova iz redova opozicije. Sada su i poslanici vladajuće koalicije u Skupštini Srbije, koji žive na Kosovu, poručili da se na severu neće poštovati sporazumi koje je Beograd dogovorio sa Prištinom.

“Do sada su nam saveznici bili u Srbiji, u Beogradu pa su nam leđa bila sigurna. Nažalost, ljudi sa kojima razgovaram imaju osećaj da im leđa nisu baš sigurna”, rekao je Dragiša Đoković iz Tadićeve DS.

“Ako neko misli da će priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije doprinweti tome da se odmah, koliko preko brda, uđe u EU grdno se vara. Srbija još mnogo toga mora da se odrekne a ja mislim da Kosovo ne bi trebalo da bude cena”, reči su Stojanke Petković iz G 17 plus.

Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović, koji će u ponedeljak ponovo sesti za pregovarački sto u Briselu sa koleginicom iz Prištine Editom Tahiri, ponavlja da
Beograd nije priznao nezavisnost Kosova, niti pomaže u uspostavljanju kosovskih institucija, već da je cilj Vlade da građani ostanu na Kosovu.

“Srbi su dobili mogućnost, Srbi su dobili alternativu, Srbi su dobili situaciju u kojoj mogu da utiču i ostvare svoja prava, to do sada nisu imali. Zašto je sever izuzet, zato što građani na severu neće dozvoliti da se stavljaju dokumenti i tablice tzv. Kosova. Ali Srbi južno od Ibra, koji ne mogu da imaju taj stepen etničke monolitnosti kakvu vi imate na severu moraju imati alternativu”, odgovara Stefanović.

Insistiranje na krivičnoj odgovornosti

Međutiom ono što su poslednjih dana bile medijske spekulacije da u Vladi nema jedinstva oko sprovođenja već postignutih sporazuma o katastru, carinskom pečatu, matičnim knjigama i slobodi kretanja sada je dobilo i potvrdu.

Stojanka Petković o odredbi da je za sporove oko katastra nadležan Vrhovni sud Kosova kaže da je videla “svojim očima pravno mišljenje iz Ministarstva spoljnih poslova gde se kaže da je to u suprotnosti sa Ustavom Srbije”.

Sednica parlamentarnog odbora za Kosovo, novembar 2011.
Sednica parlamentarnog odbora za Kosovo, novembar 2011.
“Da li je tačno da je Milan Marković, ministar za državnu upravu odbio i osporio davanje matičnih knjiga iz prostog razloga što je to protiv zakona a da je uredbom Vlade Srbije bio primoran da to preda”, upitala je Petkovićeva.

Koštuničina stranka tvrdi da vlast postignute dogovore pokušava da implementira pomoću mehanizama koji su suprotni Ustavu i zakonima. Miloš Aligrudić, poslanik DSS-a nije štedeo šefa pregovaračkog tima.

“Koji zakon ove države vi sprovodite tom uredbom gospodine Stefanoviću? Da li iko iz vladajuće koalicije zna koji zakon sprovodite tom uredbom? Vi gospodine Stefanoviću, i pojedini drugi predstavnici Vlade uključujući i premijera, treba krivično da odgovarate za ovo što radite”, poručio je Aligrudić.

I Šešeljevi radikali optužuju vlast da prodaje Kosovo zbog EU.

“Ubeđivali ste nas deset godina da je problem Ratko Mladić, da je problem Radovan Karadžić. Uhapsiste srpske heroje, poslaste ih u Hag, opet su krivi Srbi, samo su sad drugi Srbi krivi. Za izdaju nikada se SRS neće saglasiti. Dokle god postojimo insistiraćemo na tome da krivično odgovarate za kršenje zakona ove zemlje”, kaže poslanik Nemanja Šarović.

Stefanović nije lično odgovoran

No, LDP koja sve oštrije kritikuje državnu politiku prema Kosovu ne pristaje da za nju odogvornost treba da snosi pregovarač. Ivan Andrić kaže da LDP ne pristaje da se Stefanović proglasi za izdajnika jer on samo sprovodi politiku predsednika države i Vlade i da ne može biti reči o njegovoj ličnoj odgovornosti. LDP zato ponovo traži sednicu parlamenta o Kosovu.

Predsednici srpskih opština na severu Kosova, koje je Beograd formirao, a koje Priština ne priznaje, još ranije su se razišli sa politikom zvaničnog Beograda.

“Kada smo vas pitali zašto ste postigli sporazume o slobodi kretanja koji su takođe suprotni našim stavovima i interesima Srbije vi ste rekli ja sam taj sporazum potpisao a vi nemojte da ga sprovodite”, rekao je Krstmir Pantić iz Kosovske Mitrovice.

Slaviša Ristić iz Zubinog Potoka zamerio je Stefanoviću nedavnu izjavu da na severu Kosova ima barem pet kandidata za novog Milana Martića.

“Stojeći na barikadama zajedno sa narodom nismo nikakvi kandidati nas petorica za neke Martiće. To nas je pogodilo jer onaj ko nam takvu poruku šalje jasno nam šalje signal šta nam je sudbina”, rekao je Ristić.

No, ni prvi čovek beogradskog pregovaračkog tima, koji negira da u Vladi postoji mimoilaženje oko sprovođenja dogovorenih sporazuma, nije štedeo ni opoziciju ni lokalne lidere Srbe sa severa Kosova.

“Te zastave sa mitinga podrške i usklici su završeni. Ova država više neće svoju politiku prema Kosovu forsirati da je svaki Srbin koji kupi bioskopsku kartu u Prištini priznao Kosovo. Borimo se za najboje što možemo pod okolnostima koje su takve kakve su”, poručio je Stefanović opoziciji.

“I nije tačno da su interesi građana na Kosovu i Metohiji u potpunosti sravnjeni sa interesima predsednika opština. I završavamo sa tom pričom. Ne postoji platforma predsednika opština za državu Srbiju. Postoji obrnuto jer postoji i plata, budžet, postoje i obaveze i zakoni ove zemlje”, rekao je Stefanović.
XS
SM
MD
LG